Nepismenog Roma zbog zemlje optužili da je ratni zločinac!

0

Skender Bislimi (56), iz Parunovca kod Kruševca, se već tri meseca nalazi u zatvoru u Mostaru i čeka da bude izručen kosovskim vlastima zbog krajnje sumnjive optužnice za zločine navodno počinjene marta 1999. godine u Prištini.

skender-bislimi-vec-tri-meseca-u-mostaru-ceka-da-bude-izrucen-kosovu
Skender Bislimi je od kraja jula u zatvoru u Mostaru

Otac je uhapšen 30. jula u Višegradu jer je pošao da obiđe brata u Mostaru. Od tada je u zatvoru. Kažu da je uhapšen jer je pobio neke Albance i da ga traže iz Prištine da mu sude. To su obične gluposti. Mi smo živeli u Podujevu o otac je prodavao zogere i metle po Prištini, skupljao gvožđe. On je nepismen i teško bolestan čovek. Iz Podujeva smo pobegli 1998. godine u Gornji Milanovac a 1999. godine smo došli u Kruševac. – priča Arton Bislimi, jedan od 13-toro Skenderove dece.

U porodici Bislimi su bili iznenađeni kada su saznali da je poternica za Skenderom izdata još 2013. godine. Sudija Vitor Ugo Pardal je izdao nalog za njegovo hapšenje zbog navodnih ratnih zločina protiv civilnog stanovništa počinjene 26. marta 1999. godine u Prištini a prema članu 142. Krivičnog zakona SFRJ!?

On je sve ove godine putovao bez problema. Nekoliko puta je išao u Crnu Goru, poslednji put pre 5-6 meseci. Išao je i tri puta u Nemačku i niko ga nije dirao. Kako sad odjednom da je na poternici? – pita se snaha Šukrije Beraj.

Skender Bislimi će uskoro, verovatno, biti izručen Prištini gde će mu biti suđeno. Advokat Srđan Milovanović, koji ga zastupa u Srbiji, ističe da će Bislimi  biti „kolateralna šteta“.

Sumnjam da će preživeti suđenje jer je jako lošeg zdravstvenog stanja a naša država ne reaguje iako se radi o građaninu Srbije. Pošto je reč o nepismenom Romu valjda smatraju da nije vredan. Kada je Dikić uhapšen u Crnoj Gori svi su skočili, ratni zločinac Tači je pušten na slobodu a sudiće se čoveku koji nije ni bio u Prištini u vreme kada mu se pripisuje zločin jer je još 1998. godine otišao u Srbiju. – objašnjava Milovanović.

Milovanović je imao priliku da pročita optužnicu protiv Skendera Bislimija i tvrdi da nikakvi dokazi ne postoje.

Priča ima sasvim drugu pozadinu. Bislimi ima neku zemlju na Kosovu koju ne želi da proda Albancima. Pošto nisu mogli da ga nagovore na to neko ga je prijavio za zločin nad civilima. Jedini dokaz protiv njega su tri rečenice navodnog svedoka. Srbija bi morala da se potrudi da se njenom državljaninu sudi u Beogradu. Ukoliko se politika ne umeša mislim da će nepismen i naivan čovek stradati. – dodaje Srđan Milovanović.

U porodici Skendera Bislimija ističu da im se od hapšenja u Višegradu 30. jula niko od predstavnika državnih organa nije javio niti ponudio bilo kakav vid pomoći.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content