Neuspešna prodaja imovine “14. oktobra”

0

Centar za stečaj Agencije za licenciranje stečajnih upravnika proglasio je neuspelom treću zakazanu prodaju imovine IMK “14. oktobar” iz Kruševca u stečaju.

Prodaja je proglašena neuspešnom, jer do predviđenog roka, 1. avgusta, nije uplaćen nijedan depozit i nije dostavljena nijedna bankarska garancija za učešće na javnom prikupljanju ponuda za kupovinu imovine stečajnog IMK “14. oktobar.

U oglasu koji je objavljen u dnevnoj štampi pokretna i nepokretna imovina IMK “14. oktobar” ponuđena je po ceni od 4,6 milijardi dinara.

Prethodna dva pokušaja prodaje, u aprilu i junu, nisu uspela jer se nije prijavio nijedan kupac.

Nekadašnji mašinski i metalski gigant je u stečaj otišao 13. januara ove godine, a odluka o bankrotstvu je doneta 8. februara, dok je prvi oglas o prodaji imovine Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila 22. marta.

Krajem juna bivši ministar odbrane Bratislav Gašić je najavio da će češka kompanija “Tatra” u avgustu kupiti IMK “14. oktobar”.

Imamo uveravanja od njihovog vlasnika, koji ima 40 fabrika širom sveta, uglavnom namenske industrije, da su zainteresovani za „14. oktobar“. Brzo ćemo i „14. oktobar“ da vratimo na nivo od 2.000 radnika.– kazao je tada Gašić.

Prema ranijim podacima dugovanja fabrike iznose 14,4 milijarde dinara, a sedamdeset odsto je prema Komercijalnoj banci, Poreskoj upravi i Fondu za razvoj.

Iz IMK “14.oktobar” je pred otvaranje stečaja, kroz dva socijalna programa, otišlo 1.500 radnika koji potražuju od 24 do 26 zaostalih plata.

U fabrici je trenutno, po ugovoru o delu, angažovano oko 150 radnika koji rade na programima namenske industrije.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content