NOVINE GRAD OBELEŽILE 20 GODINA RADA: Mural u čast jubileja

0

Prigodnom svečanošću, u Legatu Milića od Mačve, novine GRAD obeležile su 20 godina postojanja.

Svečanosti su, pored sadašnjih i bivših članova redakcije, prisustvovali i brojni prijatelji lista, koji sada izlazi mesečno, odnosno portala Krusevacgrad.rs.

Povodom dve decenije rad GRAD je uradio mural na Trgu Kosturnica, na kući Bobana Ivanovića. Mural je oslikala umetnica Kaća Dimitrijević.

Mural su, simbolično, otkrili Aleksa i Kosta Milovanović, dvojica, od četvorice sinova Slobodana Milovanovića, osnivača lista GRAD, koji je preminuo 2010. godine.

Jelena Božović, glavna i odgovorna urednica, i članice redakcije Danijela Pavlović, Marija Stanković i Jovana Aksentijević FOTO: CINK

Sigurni smo da bi naš otac bio ponosan kada bi mogao da vidi  da su novine koje je osnovao doživele 20. godišnjicu”, kazao je Kosta Milovanović.

Jelena Božović, glavna i odgovorna urednica, podsetila je da su novine GRAD, pre dve decenije počele da izlaze pod sloganom „Uzmite grad u svoje ruke“ a da se prvi broj našao pred čitaocima 26. aprila 2002. godine.

Taj slogan je do danas ostao naša ideja vodilja, da u novinama GRAD, a potom i na portalu KruševacGrad, čitaoce, publiku i zajednicu informišemo objektivno, profesionalno i bez predrasuda, da čujemo njihove probleme, pitanja i dileme, da budemo sigurno mesto za tačne informacije i otvorena platforma za kritičko i argumentovano mišljenje”, istakla je Jelena Božović.

Slavoljub Marković je bio prvi glavni i odgovorni urednik GRAD-a i na toj dužnosti je ostao skoro deceniju.

Vreme kada je GRAD nastao, doživljavam kao vreme istinski velikog profesionalnog izazova i avanture svih koje je ova ideja okupila. Bila je čast i privilegija raditi sa takvim kolegama, novinarima i saradnicima, zajedno sa velikim vizionarom Bobanom Milovanovićem koji me je već nakon našeg prvog susreta pitao: Možemo li da napravimo novine? Danas moram da vam priznam, naša ideja je od početka bila ne da pravimo novine, lokalni nedeljnik, nego da pravimo najbolji lokalni nedeljnik u Srbiji.”

Slavoljub Marković, prvi glavni i odgovorni urednik lista GRAD FOTO: CINK

Marković je podsetio na brojne zanimljivosti koje su vezane za GRAD.

U početku su među našim kolumnistima bili čak i Aleksandar Tijanić i Bogdan Tirnanić, čije smo tekstove naizmenično objavljivali, jedino mi i NIN u Srbiji, da bi im se zatim pridružili prof. Miloš Petrović, etnolog Mile Nedeljkovića, otac Ljubivoje Radović, dr Branislav Andrić i mnogi drugi. GRAD je pokrenuo brojne akcije, od Dečjeg Grada i Igara bez granica koje smo za mlade organizovali na Fontani i Trgu kosovskih junaka, do „Gradskih priča“,  literarnih konkursa i objavljenih knjiga i specijalnih izdanja, ideje o Dnevnom Gradu i prvog  projekta o kruševačkim brendovima”, naglasio je Marković.

O svom radu u GRADU govorila je i Nada Budimović koja je nasledila Slavoljuba Markovića kao glavna i odgovorna urednica.

To je redakcija u kojoj žive dostojanstvo i integritet profesije,sigurna kuća za novinare i novinarke koji ne idu po svoje mišljenje kod lokalnih moćnika i koji čuvaju vatru slobodnog i odgovornog novinarstva. Sigurna sam da se vrednosti na kojima GRAD počiva neće promeniti ni u narednim godinama poznajući tim kome je poveren”, kazala je Budimovićeva.

 

Можда вам се допадне и Више од овог аутора

Оставите одговор

Ваша е-маил адреса неће бити објављена.

17 − 16 =

Skip to content