OBEĆANJA, OBEĆANJA…: Početak radova na Moravskom koridoru sada najavljen za 2020. godinu!

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je, prilikom posete Rasinskom okrugu u nedelju,  novi termin za početak izgradnje autoputa Pojate – Preljina.

On je kazao da će izgradnja Moravskog koridora početi početkom naredne, 2020. godine.

Vučić je u Velikoj Drenovi  istakao da će tako biti povezano više gradova i opština između Pojata i Čačka kao i da će to povećati broj investitora u tom delu Srbije.

Naš je plan da uradimo tri indutrijske zone na tom potezu između Čačka i Pojata: između Čačka i Kraljeva, između Kraljeva i Trstenika i treću između Trstenika i Ćićevca i Varvarina“, rekao je Vučić.

Ovim obećanjem ponovo je prolongiran rok za početa radova na autoputu Pojate – Preljina i proširena lista obećanja.

Obećanje o izgradnji autoputa Pojate – Preljina je, verovatno, najčešće davano obećanje od strane političara u poslednjih desetak godina. Sa rokovima za početak radova licitirali su lokalni političari, ali i ministri u Vladi Srbije, od Milutina Mrkonjića, preko Velimira Ilića i Verice Kalanović do Zorane Mihajlović. Sada im se pridružio i predsednik Aleksandar Vučić.

Sredinom jula 2018. godine predsednik Vučić je na svečanoj akademiji povodom 150 godina turizma u Vrnjačkoj Banji najavio da “uskoro krećemo i sa tim radovima i brzo ćemo da završimo”.

U nastavku podsećamo na neka od obećanja koja su dali političari u vezi Moravskog koridora. Za sva nemamo dovoljno prostora…

Na konferenciji za novinare, koja je održana 22. januara 2013. godine u Mozaik sali Gradske uprave Kruševac, tadašnja ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović iz Trstenika  izjavila je da će regionalni autoput Pojate – Preljina graditi kineska firma „Putevi i mostovi“, a da će radovi početi u maju 2013. godine.

Sastanku su prisustvovali predstavnici sedam gradova i opština Moravičkog i Rasinskog okruga, a ministarka Kalanović je istakla da je cilj da autoput Pojate – Preljina bude završen za četiri godine, odnosno do sredine 2017. godine.

Prvog dana avgusta 2013. godine tadašnji gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić je najavio da će se raditi nekoliko projekata a od velikih projekata autoput Pojate – Preljina, za koji očekujem da će ga voditi moj veliki prijatelj Goran Knežević”.

Priču o skoroj izgradnji autoputa je ponovio i u decembru iste godine kada je izjavio:

“Kruševac je grad vrednih i dobrih ljudi. Preko im je potrebno povezanost Koridora X i Koridora XI, izgradnja kraka E761 od Pojata do Preljina. Lokalne samouprave koje su blizu autoputa lakše dolaze do investitora, jer imaju infrastrukturu koja je njima potrebna”.

Početkom marta 2014. godine, u jeku izborne kampanje, Gašić je, u društvu tadašnjeg predsednika Skupštine Srbije Nebojše Stefanovića, najavio da će izgradnja autoputa Pojate – Preljina “početi ove godine”.

Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u martu 2017. godine obećala je da će do kraja godine biti potpisan ugovor o izgradnji Moravskog koridora.

Na predstavljanju rezultata rada prvih 100 dana Vlade Srbije u Kruševcu, 14. oktobra 2017. godine, Mihajlovićeva je rekla je da je autoput Pojate – Preljina, projekat vredan oko milijardu evra, od strateške važnosti za Vladu Srbije i da očekuje da će sredinom naredne godine (2018. godine) da budu poznati partneri u izgradnji, kao i model finansiranja.

Rade se izmene prostornog plana, a uporedo s tim priprema se i projektno – tehnička dokumentacija, kako bismo što pre bili spremni za početak radova. Verujem da ćemo do iduće godine imati najmanje dva zainteresovana investitora i da će biti poznat i model finansiranja”, rekla je tada Mihajlovićeva.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content