Održana radionica “Nacionalna laboratorija za društvene inovacije”

Edukativni centar Kruševac organizovao je u sredu radionicu “Nacionalna laboratorija za društvene inovacije”, u okviru projekta “Podeljena prošlost – zajednička budućnost”.

Projekat sprovodi Omladinski komunikativni centar Banja Luka u saradnji sa 17 partnerskih organizacija, među kojima je i Edukativni centar Kruševac, a finansira Evropska unija.

U prvoj fazi ovog četvorogodišnjeg projekta, rađeno je veliko istraživanje u sedam zemalja o tome kako različiti sektori vide taj proces. Rezultati su pokazali da su mišljenja različita, gde jedni proces pomirenja vide kroz politiku, dok drugi smatraju da bi narod trebalo da bude nosilac procesa pomirenja u regionu. Generalni stav je da u tom procesu ogromnu ulogu imaju i mediji ali i da je veliki problem sloboda medija koja je na veoma niskom nivou – istakao je Ilija Jovanović iz Edukativnog centra.

Cilj radionice je da se iznedre inovativne ideje koje će uticati na proces pomirenja i izgradnju mira u regionu, a što se može postići kroz saradnju i umrežavanje više različitih aktera koji će raditi na ostvarivanju zajedničkog cilja.

Nakon realizacije Nacionalne laboratorije u Kruševcu, sledi proces grantiranja društveno inovativnih ideja koje mogu uticati na prosec pomirenja u regionu.

U narednim mesecima biće raspisan konkurs gde će svi učesnici radionice, i ove u Kruševcu i one koja je pre desetak dana ogranizovana u Novom Sadu, imati priliku da se prijave na konkurs sa svojim inovativnim idejama. S obzirom na to da je ovo nešto sasvim novo i da je Evropska unija po prvi put odlučila da finansijski podrži ovakav jedan projekat, da pilotira te ideje i da ih testira, ostaje da se vidi šta od toga zaista “radi” i šta je to što zapravo može uticati na izgardnju mira i proces pomirenja u regionu – pojasnio  je Jovanović.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content