PROMOVISANA “ROMSKA PLATFORMA”: Kako prijaviti sve vidove diskriminacije?

Organizacija “Romani Asvin” organizovala je promociju portala Romske platforme koja služi za prijavljivanje slučajeva diskriminacije nad Romima.

Za realizaciju projekta zaduženi su Društvo Roma Zaječar (Istočna Srbija), Udruženje romskih studenata (Vojvodina) i “Romani Asvin” (Zapadna i Centralna Srbija).

Romska platforma” funkcioniše tako što ćemo na sajtu naći i upoznati se sa pojmovima diskriminacije, kršenja ljudskih prava i samim tim prijaviti slučaj ukoliko se nad Romima to kršenje prava i desi. Dalje ćemo sprovesti proces tako što ćemo se obratiti povereniku za zaštitu ravnopravnosti, koji je dao veliku podršku ovoj platformi. Oni će sprovesti proces pritužbe i dokazivanja tog kršenja ljudskih prava”, kazala je Ivana Petković Lozanović iz udruženja “Društvo Roma Zaječar”.

Promocija Romske platforme u Kruševcu

Romska platforma je počela sa radom 2020. godine i do sada je uspešno rešen jedan slučaj diskriminacije, dok je još nekoliko slučajeva  u procesu razrešenja.

Diskriminacija je jedan od najčešćih problema sa kojim se Romkinje i Romi susreću u svakodnevnom životu. Prilikom kreiranja platforme vodili smo računa o zaštiti podataka o ličnostima, skladištenju podataka i zaštiti identiteta osoba koje prijavljuju diskriminaciju”, ističe Alma Kajtazi, predsednica “Romani Asvin”.

Po rečima Milana Nikolića, savetnika Poverenika za zaštitu ravnopravnosti “situacija romske zajednice nije na zavidnom nivou ali ide ka boljem”.

Romi su izloženi svim vidovima diskriminacije i brojnim stereotipima. U prošloj godini 80% prijava Povereniku odnosilo se na diskriminaciju Roma. Romska platforma bi trebala da ohrabri ljude da prijavljuju slučajeve diskriminacije koji su najčešći kod zapošljavanja ali ,posebno poslednjih godina, i na društvenim mrežama”, dodao je Nikolić.

Žikica Asković, predsednik Udruženja “Ternipe” iz Pirota, govorio je o pozitivnim primerima u obrazovanju na teritoriji opštine Pirot. On je podsetio da u Srbiji trenutno ima više od 1.000 visokoobrazovanih Roma i Romkinja ali da većina njih radi razne projekte dok ih je jako malo zaposleno u javnom sektoru.

Romska zajednica ume da prepozna diskriminaciju. U Pirotu smo uspeli da ih edukujemo ne samo da je prepoznaju već i da reaguju”, kazao je Asković.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content