PROTESTNI SKUP: “Ako je za Kruševac dobro samo ono što je najbolje zašto ukidaju najbolje odeljenje?”

0

Oko 80 profesora i učenika Gimnazije i nastavnika iz drugih kruševačkih škola održalo je danas protestni skup ispred Gradske uprave zbog odluke Ministarstva prosvete da se ukine filološko odeljenje u Gimnaziji.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije daje podršku kolegama iz Gimnazije koji se bore za opstanak filološkog odeljenja. USPRS stoji iza svakog svog člana ali i iza svakog deteta i roditelja koji želi da se bori za ono što mu je obećano“, kazala je Jasna Janković, predsednica USPRS.

Protestni skup prosvetnih radnika FOTO: CINK – S. Milenković

Deca su najugroženija. Tridesetoro mladih ljudi je prevareno od strane nas odraslih jer su se od septembra spremali za upis. Nepravda je naneta tim mladim ljudima od 14, 15 godina. Jedna trećina svih nagrađenih učenika iz Gimnazije na republičkim takmičenjima bila je iz filološkog odeljenja. Prosečna ocena u tom odeljenju bila je 4,90. Školski sistem se suviše lako odrekao te dece”, istakao je u svom govoru Branimir Šoškić, predsednik USPRS u Gimnaziji.

Šoškić je gradonačelnici Kruševca Jasmini Palurović odneo godišnjak Gimnazije.

Na ulazu u grad imamo natpis “Za Kruševac ništa nije dobro ako nije najbolje!”. Ako je tako zašto se bez reči gasi najbolje odeljenje?”, zapitao se Dragoljub Antić, roditelj učenice koja ove godine želi da upiše filološko odeljenje.

Po rečima Branimira Šoškića sutra je u Ministarstvu prosvete zakazan sastanak direktorke Gimnazije Biljane Dačić i načelnika Školske uprave Zorana Askovića sa resornim ministrom Mladenom Šarčevićem.

To je dobar znak jer je 1. jun krajnji rok za rešavanje ovog problema. Naredna dva dana su za ovu generaciju ključna. Nakon toga biće jako teško organizovati polaganje prijemnog ispita”, naglašava Šoškić.

Podršku profesorima Gimnazije pružili su i učenici, kolege iz drugih škola kao i nastavnici iz Gornjeg Milanovca, Kraljeva, Kragujevca, Niša i drugih gradova.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content