RAZGOVOR SA LIDIJOM UŽAREVIĆ: Dvadeset godina Festivala školskog teatra

Od 17. do 20. aprila Kruševac će biti domaćin još jedne tradicionalne pozorišne manifestacije – Festivala školskog teatra, popularnog FEŠT-a.

Ideja o održavanju festivala pozorišnih sekcija osnovnih škola javila se pre 20 godina. Ove godine će nastupiti učenici i učenice iz devet škola i to sledećeim redosledom:  OŠ “Vuk Karadžić” (17.04), OŠ “Žabare” (18.04), OŠ “Knez Lazar” (19.04), OŠ “Jovan Popović” (22.04), ŠOSO “Veselin Nikolić” (23.04), OŠ “Nada Popović” (25.04), OŠ “Branko Radičević” (25.04), OŠ “Despot Stefan” (26.04) i OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” (27.04).

Lidija Užarević, urednica Dramskog programa Kulturnog centra, imala je jednu od krucijalnih uloga za razvoj FEŠT-a. Višegodišnja je članica stručnog žirija, a ranije je bila i jedna od organizatorki festivala.

Lidija Užarević, urednica Dramskog programa KCK, uključena je u organizaciju FEŠT-a od samog početka FOTO: K. Dragonjić

-Kulturni centar i Kulturno – prosvetna zajednica su tada bile dve odvojene ustanove, međutim, to nije sprečilo rađanje ideje o samom festivalu. Pomisao se rodila kod tadašnjih kulturnih radnika, Milovana Ćetkovića (radnik KPZa), Zorice Duković (jedna od tadašnjih urednika u KCK) i Branislava Nedića (upravnik Pozorišta Kruševac, tadašnji umetnički direktor), priča Lidija.

Prvih par godina, FEŠT se odigravao na pozorišnim daskama, međutim, zbog trajanja festival pomeren je u Belu salu Kulturnog centra. KCK se tom prilikom uključuje u organizovanje FEŠTa i KPZ se pripaja ovoj ustanovi.

-Kruševac je grad glumaca, i u jednom trenutku se javila potreba za školski teatar, koji nije sekcija niti amatersko pozorište. Učenici su bili, jesu i biće u prilici da uz pomoć nastavnika/ca, pedagoga/škinja i drugih mentora stupe na scenu.

Pored bogate kulture koju naš grad poseduje, ovaj festival je jedinstven u zemlji, a možda i šire. Iako postoje mnoga takmičenja koja se baziraju na istom uzrastu, FEŠT je direktno povezan i to sa svim školama grada. Bitno je napomenuti i TinFest čija je organizacija započeta tri godine nakon FEŠTa, zbog interesovanja mladih učesnika.

-FEŠT u svom ocenjivačkom sastavu ima stručni, ali i vršnjački žiri. Uloge žirija su važne. Pored ocenjivanja, koje svakako pripada obema stranama, u vršnjačkom žiriju učenici imaju priliku da se edukuju o kulturi, bontonu u pozorištu i drugim aspektima. Širenje znanja i razvijanje kritičkog mišljeja, kao i takmičarskog duha, neophodno je za razvoj mladih.

Ovaj festival nije uticao samo na kulturnu istoriju grada, već se iskustva dele i primenjuju u drugim aspektima (školske priredbe, izvedbe za obeležavanje dana škole, razmene učenika itd).

-Deca koja provedu određeno vreme na sceni, ne moraju znati u osnovnoj školi da li će se baviti umetnošću, ali dosta njih se ipak za to opredeli. Kao uspešne primere imamo mnoge pojedince, koji su se nakon studija vratili u Kruševac i povratkom ga obogatili. Zbog FEŠT-a i Tin Festa nastale su današnje grupe “Pozorište Čkalja” i “Kulturociklin” koji već duže vreme grade svoju stalnu publiku u i van Kulturnog centra.

Grad je prepoznao kvalitet našeg festivala, i to je evidentno kroz podršku koju nam daju. Do ove godine se festival probio do tih mera, da će prva predstava ovogodišnjeg FEŠT-a biti odigrana i na daskama Kulturnog centra Beograd. Tom prilikom će se učenici takmičiti sa drugim grupama i organizacijama glumačkog karaktera.

FEŠT i TinFest su se pokazali kao održivi festivali. Sagovornica, Lidija Užarević je govorila o načinu funkcionalnosti tih festivala na Bazartovoj konferenciji u Ateljeu 212 kada je tema bila “O školama i kulturnim centrima”. Centar za kulturni razvitak je prepoznao i pozvao KCK na tu konferenciju, to je bio jedan od pokazatelja da je ovo primer dobre prakse.

Festival školskog teatra je izuzetno uspešan, postoji skoro dve pune decenije i to dokazuje kvalitet organizacije i potrebu publike koja oslobodi večernje časove u drugoj polovini aprila zarad FEŠTa. Međutim, šta ako bi FEŠT izašao iz ove forme i proširio se?

FEŠT je takav da je otvoren za sve profile publike. Lidija za kraj preporučuje da odgledamo predstave koje će biti na ovogodišnjem repertoaru, jer “niko na sceni nije iskreniji od dece i mladih”. Dužina predstava ne prelazi sat vremena, a tematike su savremene, te mogu biti interesantne različitim uzrastima.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content