RIBARSKA BANJA PUNA GOSTUJU: Vraćanje u stari ritam!

Polako ali sigurno Ribarska banja i Specijalna bolnica vraćaju se u normalni režim rada, kakav je bio pre pandemije korona virusa.

Pandemija je ostavila posledice i bilo je potrebno neko vreme da se prilagodimo na sve to. Nakon što je uvedeno vanredno stanje dva meseca smo bili prazni, jer smo bili planirani u jednom momentu kao, eventualna, kovid bolnica. Srećom, do toga nije došla.

Od 11. maja prošle godine funkcionišemo u kontinuitetu, u skladu sa situacijom i merama Kriznog štaba Republike Srbije. Krenuli smo sa smanjenim kapacitetom i postepeno ga širili. U periodu avgust, septembar, oktobar bili smo na 70%  iskorišćenosti kapaciteta. Trudili smo se da nam sve sobe budu jednokrevetne kako bi u slučaju ekcesne situacije mogli da reagujemo na pravi način i sprečimo širenje epidemije jer nam je populacija korisnika starija”, objašnjava dr Dušan Šokorac, direktor Specijalne bolnice Ribarska banja.

Ova ustanova je, uprkos svemu, prošlu poslovnu godinu završila sa pozitivnim rezultatom.

Trenutna popunjenost kapaciteta Ribarske banje je oko 90% FOTO: S. Milenković – CINK

U ovu godinu smo ušli obazrivo ali se stanje menja. Svakim danom smo sve puniji. Traže se rezervacije, svakodnevno imamo na desetine poziva. Trenutna popunjenost kapaciteta je blizu  nivoa pre korone, Sada je 90% što je za oko 5% manje nego u istom periodu pre korone.

Nijednog trenutka nismo imali dramatičnu situaciju. Plate su išle na vreme, prema dobavljačima smo bili  tačni. Sve vreme smo se pripremali za “dan posle”. Prošle godine smo renovirali i adaptirali terapijski bazen. Ove godine radimo na sređivanju enterijera soba u vili “Pogled”. Za desetak dana treba da završimo panoramski lift u vili “Vojvodina”. Trenutno se montira kabina. Time ćemo teško pokretnim i nepokretnim bolesnicima učiniti restoran dostupnijim. Više nećemo morati da nosimo hranu po sobama a imaćemo i panoramski lift po kojem ćemo biti prepoznatljivi”, dodaje Šokorac.

U Specijalnoj bolnici Ribarska banja prate svetske trendove pa su odlučili da uvedu robotiku u rehabilitaciju.

 “Kažu da je robot fizioterapeut XXI veka. Pre nekoliko dana potpisali smo ugovor o kupovini robota i za otprilike dva meseca počećemo sa tom vrstom rehabilitacije.  U našoj zemlji takav aparat ne postoji i pacijenti koji su imali potrebu za tom vrstom rehabilitacije su bili upućivani u inostranstvo. Kada naše lekare i terapeute budemo obučili više neće morati da idu u inostranstvo.  Radi se o rehabilitaciji neuroloških pacijenata, teško pokretnih i nepokretnih  nakon moždanog udara i teških povreda glave i kičmenog stuba”, objašnjava dr Dušan Šokorac.

Iako su još uvek na snazi epidemiološke mere Specijalna bolnica je svom snagom ušla u novu sezonu. Restoran u Srndalju je ponovo otvoren još sredinom maja a od 1. juna radi i Sportsko – rekreacioni centar “Samar”. Svi bazeni, otvoreni i u velnesu, takođe rade, uz poštovanje mera i ograničeni broj korisnika.

U proteklih godinu dana rešen je problem postavljanja horizontalne signalizacije na auto – putu Beograd – Niš kako bi posetioci lakše mogli da dođu do Ribarske banje a u planu su i novi infrastrukturni projektni.

Zdravstveni turizam je u ekspanziji svuda u svetu. Jedino što može da uspori razvoj su smeštajni kapaciteti. Mnogo je veća potreba  nego što Ribarska banja ima kapaciteta. Kao ustanova mi smo u proceduri pribavljanja  papira za izgradnju novog stacionara. Radi se Plan detaljne regulacije Ribarske  banje gde ćemo dobiti građevinske uslove za izgradnju tog stacionara. Nadam se da ćemo do kraja godine taj posao završiti i već početkom naredne krenuti sa izgradnjom. Očekujemo nekih 70, 80 postelja više.

U privatnom smeštaju radi se na izgradnju novih hotela. Jedan je u ozbiljnoj fazi izgradnji a planirani su još neki objekti. Posećenost i potrebe su mnogo veći nego trenutni posteljni potencijal”, naglašava direktor Specijalne bolnice Ribarska banja.

Jedan od znakova da se život vraća u normalu je i organizovanje tradicionalnog “Kulturnog leta” u Ribarskoj banji. Uvod je bilo organizovanje likovne kolonije.

Naš folklor, na kojem je baziran veliki deo aktivnosti, je  počeo sa probama. U petak ćemo organizovati   koncert uz poštovanje mera, sa ograničenim brojem posetilaca, na otvorenom. Imamo ugovorene koncerte, pozorišne predstave, književne  večeri i sportske manifestacije, tenis i odbojku na pesku. Nadam se “Kulturnom letu” koje će biti isto kao i pre kovida”, ističe dr Dušan Šokorac. 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content