У СУБОТУ ЈЕ НОЋ МУЗЕЈА: Занимљиви програми Народног музеја Крушевац

У суботу, 18. маја, обележава се Европска ноћ музеја током које ће зграда Народног музеја Крушевац бити отворена од 8 сати до поноћи а улаз бити бесплатан.

Остали објекти у саставу Музеја, Уметничка галерија и Меморијални комплекс Слободиште биће за посете отворени од 17 до 00 часова и улаз ће такође бити бесплатан.

ПРОГРАМ НАРОДНОГ МУЗЕЈА КРУШЕВАЦ ЗА ЕВРОПСКУ НОЋ МУЗЕЈА

ЦЕНТРАЛНА ЗГРАДА НМК 

Стална поставка Народног музеја Крушевац;

Изложба УПОЗНАЈМО ЗЕМЉУ: ГЕОЛОШКИ ПУТ КРОЗ ВРЕМЕ

Изложба представља општи приказ настанка Земље и развоја живог света на нашим просторима. Уједно је приказан и осврт на настанак и креирање природњачке збирке Народног музеја Крушевац.

Аутор изложбе је Бранка Сибиновић, кустос геолог, а коаутори Горан Милошевић, виши конзерватор и Јелена Стојковић, конзерватор-рестауратор. 

 УМЕТНИЧКА ГАЛЕРИЈА НМК

ИЗЛОЖБА ГАБРИЕЛА ГЛИДА “ХОМЕОАПАТИЈА”

Изложба представља новије радове уметника, скулптуру и принт у карактеристичном комбиновању и реализацији традиционалних и нових материјала и сталном преиспитивању модела репрезентације. 

Минималистичким приступом и минуциозним поступком, употребом реди мејд објеката и скулпторалне обраде различитих материјала, на нивоу алузивности подстиче низ питања и могућа тумачења савременог света као феномена индивидуалне и друштвене стварности. 

Кустос изложбе: Биљана Грковић, историчарка уметности, музејска саветница.

МЕМОРИЈАЛНИ КОМПЛЕКС СЛОБОДИШТЕ 

Стална музејска поставка, КАЗНЕНИ ЗАВОД: ЛОГОР У КРУШЕВЦУ 1941–1944, посвећена ратном страдању под Багдалом. 

На дигиталној платформи https://virtulnimuzej.com/nmk/ на којој је у оквиру међународног пројекта SOS Heritage већ представљена прва виртуелна изложба Народног музеја Крушевац, имаћете могућност да у оквиру Европске ноћи музеја погледате виртуелну изложбу 101 ТАШНА.  

Изложба представља приказ ташни из приватног власништва од почетка XX века до данас. Аутор изложбе је Зорана Драшковић Ковачевић, виши кустос.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content