Ugovoreni brakovi – škakljiva tema o kojoj se ne priča

Istraživanje koje je u Kruševcu sprovelo Udruženje žena „Romani cikna“ pokazalo je da se čak 84 odsto Romkinja udalo pre nego što su postale punoletne.

U istraživanju „Mobilizacija zajednice u borbi protiv ranih, ugovorenih i prisilnih brakova“ učestvovalo je 200 ispitanica, starosti od 18 pa do iznad 50 godina, iz naselja „Marko Orlović“, Panjevac, Čitluk i romskih porodica van ovih područja.

Ovo je veoma škakljiva tema, jer se tretira kao deo tradicije, romske kulture, nešto što se ne dira. Dugo radimo sa romskom zajednicom, neke rezultate smo predvidele, ali smo nakon svega bile šokirane onim što smo dobile. Došle smo do saznanja da je 70 odsto žena rodilo prvo dete do punoletstva, a čak 84 odsto se udalo pre punoletstva. – ističe sociološkinja Jasmina Todorović.

Sociološkinja Jasmina Todorović FOTO: S. Milenković
Sociološkinja Jasmina Todorović FOTO: S. Milenković

Tokom istraživanja članice „Romani cikne“ su saznale i za dva ekstremna slučaja. Jedna žena je imala devet, a druga 11 godina kada su prisilno udate! Jedna od njih je prvo dete rodila sa 13, a druga sa 14 godina.

Najdragocenije iskustvo bili su nam razgovori sa Vlaškim Romkinjama. Skoro sve su udate dogovorom i one o tome pričaju bez stida i srama. Jedna nam je čak rekla da je prodata za „dve prasne svinje, 15 dukata i 20.000 evra“. Poražavajuće je da dosta tih žena, koje su žrtve prisilnih, maloletničkih brakova, sutradan to isto rade svojim ćerkam. Žrtve zlostavljanja često zlostavljaju svoje snaje. – dodaje Jasmina Todorović.

Ona smatra da društvo i država još uvek nisu spremni da se suoče i bore za problemom ugovorenih, prisilnih maloletničkih brakova jer su teško dokazivi.

Sklapanje takvog braka je obično verski ritual i nema zvanične registracije. Najbliže okruženje podržava takve brakove. Načuli smo za slučajeve da se devojčicama ugovori brak u inostranstvu, u Nemačkoj, Austriji… Sa njima u inostranstvo putuju i roditelji i onda je praktično nemoguće dokazati da je reč o prisilnom braku. Za početak je dobro da se makar priča o ovoj pojavi, a ono što nas ohrabruje je i rezulat istraživanja prema kojem većina žena ne podržava takve brakove. Problem je što te devojčice ne mogu da se odupru onima koji ih na silu udaju. – zaključuje Jasmina Todorović.

Udruženja žena "Romani cikna" FOTO: S. Milenković
Snežana Živković iz Udruženja žena “Romani cikna” FOTO: S. Milenković

U želji da široj javnosti što više približe problem ranih, ugovorenih i prisilnih brakova, članice „Romani cikne“ su pripremile zbirku od 16 istinih, srceparajućih priča pod nazivom „O ovome se ćuti“.

Zbirka je rađena uz pomoć koleginica iz Ženske romske mreže Srbije. To je dragocen materijal sa ispovestima žena iz Rasinskog okruga, Kruševca, Aleksandrovca, Varvarina, Brusa, Ćićevca, okolnih sela, ali i sa juga Srbije, iz Aleksinca, Niša, Pirota… Mislim da će emotivne, potresne ispovesti javnosti pomoći da shvati koliko je to problem i sa čime se devojčice koje su žrtve prisilnih brakova suočavaju. Kada čitamo te ispovesti na tribinama mnoge žene ne mogu da zaustave suze. – objašnjava sociološkinja Snežana Živković.

U naredna dva meseca KruševacPress će, u dogovoru sa Udruženjem žena “Romani cikna”, objavljivati priče iz zbirke “O ovome se ćuti”.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content