Uspeh inovatora iz Kruševca na sajmu u Moskvi: Zlatna medalja aplikaciji za pčelare

0

Pčelarska SMS Vaga, inovacija mladog tima inovatora iz Kruševca osvojila je zlatnu medalju na Međunarodnom sajmu inovacija i inovativnih tehnologija „Arhimed“, u Moskvi, u kategoriji Informacioni, upravljački i navigacioni sistemi.

Kruševački inovatori na sajmu u Moskvi FOTO: Privatna arhiva
Kruševački inovatori na sajmu u Moskvi FOTO: Privatna arhiva

SMS Vaga je uređaj koji se koristi u pčelarstvu. Glavna funkcija SMS Vage je da putem SMS poruka komunicira sa pčelarom i javlja mu koliko prinosa su pčele unele u košnicu, zatim da javlja atmosferske uslove koji su na pčelinjaku ali i obezbeđuje i čuva sam pčelinjak od krađe. – objašnjava detalje ove zanimljive inovacije inžinjer informacionih tehnologija Nikola Jovanović koji je, uz ekonomistu Aidu  Maslan, nosilac patenta.

Korisnost ovog uređaja se najbolje može shvatiti ako se zna da se košnice ponekad nalaze i preko 300  kilometara  od doma pčelara a on u svakom trenutku zna šta se na tako udaljenoj lokaciji dešava.

Period kada biljke mede, odnosno period kada pčele unose med i nektar, traje jako kratko, u proseku desetak dana. Pčelar uz pomoć naše vage može da zna kada je pčelinja paša počela i ako su uslovi na toj lokaciji loši, on svoj pčelinjak može premestiti na drugu, bolju lokaciju. Samo par dana duže na dobroj lokaciji može doneti pčelaru i nekoliko hiljada evra, u zavisnosti od broja košnica. U trenutku kada je pčelarstvo prepoznato od strane države kao strateška grana poljoprivrede, ovakvi inovativni uređaji mogu samo doprineti njegovom ubrzanom razvoju. – dodaje Nikola Jovanović.
Pored glavne nagrade  inovatori iz Kruševca su osvojili i srebrnu medalju partnerskog inovacionog sajma „New Time“ iz Sevastopolja i specijalnu nagradu za značajan doprinos u kreiranju inovacija Tehničkog fakulteta državnog univerziteta “Volga”, koji je uradio recenziju SMS Vage.
Osim najnovijih odličija, SMS Vaga je ranije već osvojila  drugo mesto na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju Srbije i treću nagradu za inovacije na Državnom sajmu pčelarstva.

Sajam je ove godine okupio nekoliko stotina inovacija podeljenih u 31 kategoriju a učesnici su dolazili iz petnaestak zemalja sveta. Međunarodnim žirijem od 26 članova, koji nam je dodelio zlatnu medalju, predsedavao je Jurij Baturin, poznati ruski kosmonaut, bivši direktor Nacionalne bezbednosti Rusije i predsednik Ruske Akademije Nauka. – iznosi još neke detalje sa uspešnog nastupa u Moskvi Nikola Jovanović.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content