“Bikini revolucija” u Alžiru

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kruševljanin Lari Radić već nekoliko godina putuje u Alžir, glavni grad istoimene države.

Od 5. jula odmah po završetku Ramazana, u Alžiru su počele da se dešavaju velike promene.

Na vestima se svakodnevno govori o revoluciji žena. Sve je poteklo od mlade, 27-godišnje Alžirke koja je pokrenula “revolt bikinija”. Vrativši se sa plaže, ljuta na sebe i sistem, jer se nije usudila da se sama osunča u bikiniju, putem Fejsbuka pozvala je žene širom zemlje da se organizuju. Prvo kupanje se desilo u Annabi i od tada se, gotovo svakodnevno, nekoliko stotina žena mobilizuje i već mesec dana ide na plažu sa jednim jedinim oružjem – bikinijem.– iznosi svoje prve utiske iz ove severnoafričke zemlje Lari.

“Revoltom bikina”, o kojem izveštavaju svi svetski mediji, od države se traži tolerancija, a cilj je da se promene mentalitet  i odnos prema ženama. Do sada su se kupale u burkiniju koji je u potpunosti prekrivao telo, ruke, noge i kosu žena i bilo je nezamislivo nositi bikini, jer je uvek postojala mogućnost da budu vređane, psovane, šikanirane, čak i fizički napadnute zbog toga.

Lari Radić u Alžiru
Lari Radić u Alžiru

Ovde ima dosta ulica sličnih onima u Parizu ali su neke zgrade ruinirane. LJudi su normalno obučeni, ne oseti se da su zatvoreni ili da žene treba da skrivaju lica. Iako sve izgleda sigurno i mirno, treba biti oprezan. Alžir baš i nije turistička zemlja. Čuo sam da su još juče ubili osmoricu naoružanih islamista i to samo nekoliko kilometara od Alžira. – priča ovaj svetski putnik iz Kruševca i nastavlja.

U centru grada, pored Velike pošte, prošetao sam ulicom Bidouche Mourad u kojoj je locirano dosta prodavnica i restorana. Bila je prepuna ljudi  tako da nisam osetio opasnost jer znam da su poslednjih godina teroristički napadi smanjeni ali su, i pored toga, neke grupe ostale aktivne. Hteo sam da vidim i stari deo grada, Casbah, ali su mi rekli da je rizično ići tamo. – dodaje Lari koji krstari svetom zahvljujući poslovnom angažmanu za jednu francusku avio kompaniju.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

sixteen + one =