Nasilja ima i u manjim sredinama

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ukupno 20 krivičnih prijava zbog nasilja u porodici podneto je Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu u prvih osam meseci ove godine.

Sve krivične prijave proistekle su iz rada nadležnih policijskih stanica Brus i Aleksandrovac. Iako se u kontekstu krivičnog dela koji tretira projekat „Nasilje u porodici – Destrukcija u ogledalu“, ove dve opštine proporcionalno skoro marginalno pojavljuju u medijima, nasilje u porodici je i u njima realnost, ukazuju izveštaji nadležnih.

Milan Mihajlović, zamenik opštinskog javnog tužioca u Brusu FOTO: Privatna arhiva
Milan Mihajlović, zamenik opštinskog javnog tužioca u Brusu FOTO: Privatna arhiva

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu je zaključilo Sporazume o saradnji i zajedničkom delovanju za efikasno ostvarivanje i sprovođenje zaštite žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima sa centrima za socijalni rad u Brusu i u Aleksandrovcu, kao i sa drugim predstavnicima državnih organa, kako bi međusobno sarađivali i unapredili postupanje u slučajevima nasilja u porodici i kako bi suzbili navedeno krivično delo – ističe Milan Mihajlović, zamenik javnog tužioca u Brusu.

Postojanje tzv.represivne institucije koja je teritorijalno nadležna za opštine Brus i Aleksandrovac uticalo je i na efikasnije procesuiranje slučajeva nasilja u porodici u nepune tri godine.

Osnovno javno tužilaštvo u Brusu je počelo sa radom 1.januara 2014.godine i samo u toj prvoj godini zabeleženo je 25 krivičnih prijava, među kojima su četiri prijave podnele supruge kao oštećena lica.

Osnovnom sudu ju je podneto 17 optužnih akata, a u 16 predmeta donete su osuđujuće presude. Glavni pretres je još uvek u toku u jednom slučaju.

Među podnetim krivičnim prijavama doneto je pet rešenja o odbačaju po članu 284 ZKP-a (usled nedostatka dokaza, najčešće odustanka oštećene od daljeg krivičnog gonjenja prijavljenog) i tri rešenja o odbačaju krivične prijave po članu 283 stav 3 ZKP (nakon primene instituta odlaganja krivičnog gonjenja) – navodi zamenik javnog tužioca.

Prošle godine je nadležno tužilaštvo primilo 29 krivičnih prijava zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194 Krivičnog zakonika. Ukupno je odbačeno 13 prijava, šest usled nedostatka dokaza, a sedam na osnovu instituta odlaganja krivičnog gonjenja. U dva predmeta doneta je naredba o obustavi istrage.

Osnovnom sudu u Brusu je podneto 14 optužnih akata, nako čega je došlo do osuđujućih presuda u 10 predmeta, dok se čeka ishod preostala četiri sudska postupka.

Prošle godine je tužilaštvo u Brusu primilo 29 krivičnih prijava zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194 Krivičnog zakonika FOTO: CINK
Prošle godine je tužilaštvo u Brusu primilo 29 krivičnih prijava zbog krivičnog dela nasilje u porodici iz člana 194 Krivičnog zakonika FOTO: CINK

Ove godine je Osnovnom sudu podneto 13 optužnih akata nakon čega su od strane suda u pet predmeta donete osuđujuće presude, dok je u osam predmeta glavni pretres još uvek u toku – kaže Milan Mihajlović, zamenik javnog tužioca Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu. – Imali smo dva rešenja o odbačaju krivične prijave, najčešće usled odustanka oštećene od daljeg krivičnog gonjenja prijavljenog,. U jednom predmetu je doneta naredba o pokretanju istrage, a u četiri slučaja je u toku preduzimanje dokaznih radnji radi provere navoda iz podnetih krivičnih prijava.

Ove godine se i u javnosti najviše govorilo o nasilju u porodici u Aleksandrovcu i u Brusu. Januara 2016, u porodičnoj kući u Župi, teško je povređen meštanin V.P.(36), koga je nakon verbalne rasprave nožem povredio otac, R.P. (56). Policija je saopštila tom prilikom da se sumnjalo i da je supruzi, koja je pokušala da spreči sukob, osumnjičeni naneo lakšu povredu.

Aleksandrovačka policija je uhapsila ovog decembra N.S.(28) zbog postojanja osnova sumnje da je fizički napao roditelje i da ih je vređao.

Nedavno je zbog nasilja u porodici reagovala i policija u Brusu, koja je privela meštanina G.V.(51) . Osim što se sumnja da je tukao četrdesetdvogodišnju suprugu, osumnjičeni se tereti za vređanje i omalovažavanje.

Pripadnici MUP – a u Brusu reagovali su i u aprilu 2016.godine, kada su zbog krivičnog dela nasilje u porodici priveli V.D.(40) iz ove opštine, pod sumnjom da je fizički nasrnuo na majku, ali i na sestrića, koga je lakše povredio.

Podaci pokazuju da žrtve nasilja mogu biti različiti članovi porodice, iako je i matrica usvojena u javnosti o ženama kao najčešćim žrtvama u značajnoj meri potkrepljena statistikom iz nemile prakse.

U 2014.godini, kao oštećeno lice se u 15 predmeta javlja supruga, u pet – deca, u tri predmeta otac, a u jednom predmetu majka, odnosno sestra – iznosi Milan Mihajlović, zamenik javnog tužioca. – Tokom prošle godine registrovana je supruga kao oštećeni u 19 predmeta, u četiri predmeta to su bili otac i deca, a u dva predmeta majka. Kao oštećeni u 14 predmeta od januara od avgusta 2016.godine, javlja se supruga, dok su u po dva predmeta to deca,otac i majka.

Nasilje u porodici može da kulminira i preraste u drugo krivično delo, ali i da kao uzroke ima zdravstveno stanje osumnjičenih, kako je to zabeleženo u porodičnoj tragediji ovog avgusta u bruskom kraju. Tada je M.G.(60) uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo ubistvo u pokušaju. Osumnjičeni je sekirom povredio suprugu staru 67 godina koja je, kao vitalno ugrožena pacijentkinja, urgentno primljena na Hirurško odeljenje Opšte bolnice u Kruševcu. Izveštaji lekara govorili su o teškoj povredi glave, leve strane vrata i stanju šoka usled povrede i iskrvarenja. Izvori beogradskih medija iz mesta gde se odigrala drama ukazivali na dugogodišnje psihičke probleme kod supruga.

T9-manje-sredineNadležni veruju da su i manje sredine postale transparentnije u kontekstima postupanja zbog nasilja u porodici. Dug put koje je ovo krivično delo prešlo u definisanju, odnosno redefinisanju i konačno, o odbacivanju ekskluzivno prekršajnih elemenata u zakonskoj deerminaciji, u stvarnosti se pokazuje kao put koji je uprkos trnovitosti bio pravičan i ne bez cilja.

Mi smo nakon zaključenih sporazuma sa drugim institucijama primetili pomak u radu, i u pogledu saradnje, pre svega u smislu razmene informacija pre donošenja odluke od strane tužilaštva u konkretnom predmetu – iznose u Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu. – Tako su u organizaciji Centra za socijalni rad u Brusu održane i dve konferencije slučaja , kojima su pored predstavnika Osnovnog javnog tužialštva u Brusu, prisustvovali i stručni tim CSR u Brusu, predstavnik Policijske stanice Brus i Doma zdravlja Brus, a radi postupanja u konkretnom predmetu.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

14 − eleven =