Štrajk prosvetnih radnika

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Svi zaposleni, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, stupiće u petak u jednodnevni štrajk.
Tog dana, u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, časovi će trajati 30 minuta.
Istog dana, sa početkom u 12 časova, sve gradske organizacije održaće protestne skupove u svojim mestima.
USPRS u Rasinskom okrugu je većinski sindikat u 40 od 55 škola  i očekujem da svi naši članovi sutra uzmu učešće u protestu. – kazao nam je Dobrivoje Marjanović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Štrajkački zahtevi su:
1. Povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama;
2. Hitno potpisivanje Protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka;
3. Povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.
Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije detaljnije objašnjavaju svoje zahteve.

Prvi štrajkački zahtev – Povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama!

Ovo nije dugo očekivani Zakon o platama u javnom sektoru. Njime se ne mogu ispraviti sadašnji dispariteti u visini zarada jer se ne odnosi na javna preduzeća, EPS, NIS, vojsku, policiju… BIA je izvan svega kao i organi vlasti, Skupština RS, sudstvo. Zakon će sigurno dovesti i do dodatne konfuzije u primeni jer se u mnogim segmentima preklapa za Zakonom o radu, Posebnim kolektivnim ugovorima i drugim podzakonskim aktima koji sadrže drugačija rešenja.

Poništavaju se decenijama sticana prava (prosvetnih) radnika. Drastično se umanjuje i gotovo ukida socijalni dijalog, što je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama MOR-a. Pravilnici i drugi akti staviće van snage mnoga pitanja, kao što su dodaci na zarade, prevoz zaposlenih, jubilarne nagrade, solidarna pomoć, sticanje zvanja, stručno usavršavanje i dr.

Drugi štrajkački zahtev -Hitno potpisivanje Protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka!

Uprkos deklarativnim najavama Vlade Republike Srbije da će zarade u prosveti predstavljati njen prioritet, zaostajanje za ostalim granama javnog sektora se nastavlja i produbljuje. Ovog momenta nivo zarada je čak 17 procenata ispod republičkog proseka. Sveukupni odnos prema obrazovanju i prosveti na najbolji način ilustruje i jedinstveni način obračuna naknada za godišnji odmor koji je važio samo za prosvetu, a kojim se svake godine otimalo od zaposlenih.

Odredbe Sporazuma koji je potpisan nakon završenog štrajka 2015.godine i dalje su mrtvo slovo na papiru. Materijalni položaj prosvetnih radnika je urušen, a Vlada Republike Srbije izbegava da ispuni preuzete obaveze.

Treći štrajkački zahtev – Povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla!

Uputstvom o formiranju odeljenja iz juna 2017. godine i primenom njegovih krutih odredbi, došlo je do gubitka skoro 800 odeljenja u osnovnim školama širom Srbije. Oko 1500 radnih mesta će biti ugašeno u jednom danu. Iako su usvojeni nastavni planovi i programi za 5. i 6. razred osnovnih škola, nisu doneti odgovarajući prateći podzakonski akti, kojima bi se regulisala norma i način plaćanja nastavnika fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, kao i nastavnika izbornih predmeta (crtanje i vajanje, hor i orkestar, domaćinstvo …) Lošim planiranjem Ministarstva prosvete i njegovih agencija došlo se do toga da će biti ugroženo na hiljade radnih mesta.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

eight + 17 =