Agencija podnela prijavu protiv SNS za pranje novca

Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je Višem javnom tužilaštvu Srpsku naprednu stranku zbog sumnje na pranje novca tokom izbora, a Tužilaštvo još poverava navode Agencije, saopštio je juče BIRN.

Kako se ističe, dokazi prikupljeni tokom istraživanja ukazuju na sistematične povrede zakona od strane SNS-a na ovim i prethodnim izborima, a navode se i izjave građana i aktivista koji su bili uključeni u prikupljanje donacija.

Pomenut je iskaz neimenovane devojke kojoj je “lokalni član SNS pomogao da se zaposli kao vaspitačica”. Ona je rekla da ju je pred predsedničke izbore 2017. godine na jednom sastanku “funkcioner stranke izdvojio u stranu, dao 40.000 dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji. Od nje je zatraženo da novac donira nazad SNS-u pod svojim imenom.

“Samo sam dobila kovertu sa novcem i račun na koji da uplatim”, rekla je ona za BIRN, ali je insistirala na anonimnosti zbog straha da će ostati bez posla.

“Sve se znalo kad sam ušla u banku. Već su i oni znali kako idu uplate. Kasnije sam odnela uplatnicu kao dokaz da sam uplatila novac”, rekla je i dodala da je na sastancima videla kako funkcioneri i druge pitaju da na sličan način uplate novac.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nije izolovan slučaj već šema koju je SNS razvila da bi protivno Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti kroz podmetnute donatore prikrila pravi izvor novca kojim su finansirane izborne kampanje.

Još četiri donatora govorila su o istom metodu – partijski funkcioneri dali su im 40.000 dinara pitajući ih da novac uplate nazad stranci pod svojim imenom, navodi se u tekstu. BIRN je, kako se napominje, tražio komentar od SNS-a, ali nije dobio odgovor.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content