ALTERNATIVNI CENTAR ZA DEVOJKE: Konkurs za jednokratno stipendiranje Super devojčica

0
Alternativni centar za devojke iz Kruševca pokrenuo je Konkurs za jednokratno stipendiranje Super devojčica.
 
Konkurs je namenjen devojčicama uzrasta od 8 do 14 godina sa teritorije Srbije, koje poseduju talente i/ili veštine iz oblasti nauke, sporta, ili umetnosti, a koje žive u težim životnim uslovima.
 
Pojedinačne stipendije iznose 25.000 RSD, a rok za prijavu na konkurs je 4. oktobar tekuće godine.
Stipendije će biti uručene 11. oktobra na Međunarodni dan devojčica.
O dodeli stipendija odlučivaće komisija sačinjena od mladih naučnica, sportistkinja, umetnica i aktivistkinja.
Da bismo obezbedile sredstav za jednokratne stipencije Alternativni centar za devojke je 1. septembra pokrenuo donatorsku kampanju koja traje do 30. septembra. Do sada je prikupljeno 230.273 RSD, što je ukupno 9 stipendija. Značilo bi nam da obezbedimo i desetu stipendiju za naše Super devojčice, te Vas ovom prilikom pozivamo da podržite kamapanju i donirate na linku: https://www.donacije.rs/projekat/podrzi-super-devojcice/?fbclid=IwAR3bK9sPFakr3p86tKKh0yHoYXjErpjIXjbE5sVgbwez4-5FEQ9ywHoea_g
Za učešće na konkursu potrebno je:
– da imaš između 8 i 14 godina
– da živiš na teritoriji Republike Srbije
– da poseduješ određeni talenat ili veštinu
– da prijavni formular popuniš uz pomoć roditelja/staratelja
 
Rok za konkurisanje je do ponedeljka, 4. oktobra 2021. godine do ponoći.
Možete se prijaviti popunjavanjem formulara na linku:
Povodom Međunarodnog dana devojčica pokrećemo ovu kampanju kako bismo podigle svest o pravima devojčica i njihovom osetljivom položaju. Na taj način doprinećemo da nekoliko devojčica uzrasta od 8 do 14 godina razviju svoje talente kroz novčane stipendije koje će im omogućiti da pokriju troškove prevoza, finansiraju edukativne časove ili aktivnosti, kao i da nabave sportsku ili umetničku opremu.
Međunarodni dan devojčica prvi put je obeležen 11.10.2012. godine od strane Ujedinjenih Nacija sa idejom da se utiče na povećanje svesti o mnogim problemima i nejednakostima sa kojima se suočavaju devojčica širom sveta.
 
Više od 62 miliona devojčica širom sveta nema pristup obrazovanju. Pored toga, devojčice uzrasta od 5 godina do 14 godina će uložiti tri puta više vremena na kućne obaveze od dečaka istog uzrasta. Na međunarodnom nivou, statistike pokazuju da će jedna od četiri devojčice/devojke biti prinuđena da stupi u brak pre navršenih 18 godina. Oko 140 miliona devojčica je tokom sukoba u Aziji i Africi proterano ili iseljeno iz svojih domova.
Moramo pomenuti fizičko, ekonomsko, emotivno i seksualno nasilje koje devojčice trpe, dok veliki broj počinilaca često prolazi nekažnjeno. Od 30 miliona gladnih u svetu, devojčice čine veliki procenat. Dečiji rad nije iskorenjen, naprotiv, u siromašnim državama devojčice su tom radu prinudno izložene.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content