Bivši radnici „14. oktobra“ traže 24 zaostale plate

Više od 300 bivših radnika IMK „14. oktobar“ održalo je protestni skup u Domu sindikata zahtevajući informaciju o tome kada će im biti isplaćene zaostale zarade.

IMK „14. oktobar“ se već dve godine nalazi u stečaju a oko 1.560 bivših radnika potražuje 24 zaostale plate.

Imamo informaciju da su naše kolege, bivši radnici Mašinske industrije Niš i Fabrike vagona iz Kraljeva, uspeli da naplate svoja potraživanja. Radnicima Fabrike vagona dugovali su od 26 do 34 plate. – objasnili su svoje motive za okupljanje bivši radnici IMK „14. oktobar“.

Bivši radnici IMK "14.oktobar" na skupu u Domu sindikata FOTO: CINK - S.Milenković
Bivši radnici IMK “14.oktobar” na skupu u Domu sindikata FOTO: CINK – S.Milenković

Milenko Mihajlović, predsednik Veća saveza sindikata u Kruševcu, tvrdi da nisu tačne informacije o isplati zaostalih plata radnicima MIN-a i Fabrike vagona.

Oko 4.500 radnika u Nišu je u istoj situaciji kao i vi ovde. U Kraljevu je oko 300 bivših radnika, koji imaju presudu suda u Strazburu, preko Centra za socijalnu pomoć dobilo jednokratnu pomoć. Pre nekoliko meseci formirana je komisija koja je Ministarstvu finansija dostavila presek stanja u preduzećima koja su u stečaju kako bi se odredila dinamika isplate. Radi se oko 200.000 bivših radnika tih preduzeća i za sve će se primeniti jedinstveno rešenje. – kazao je okupljenim radnicima Mihajlović.

Dodatno uznemirenje kod bivših radnika izazvale su informacije da su neki direktori naplatili svoja potraživanja.

Tražimo od stečajnog sudije da na sajtu Privrednog suda Kraljevo objavi spisak svih bivših radnika i njihovih potraživanja. Tako ćemo znati da li je neko naplatio svoja potraživanja. Mnogi podaci se kriju. Imao sam priliku da vidim prvu verziju UPPR u kojoj je dug prema Gradskom komunalnom preduzeću Beograd bio 200.000 dinara a u narednoj varijanti se popeo na 2,5 miliona dinara. Država je većinski vlasnik „14. oktobra“ i očekujemo da ispuni svoje obaveze prema nama kao što mi činimo prema njoj redovno plaćajući porez. – ističe Ljubiša Velimirović, dugogodišnji predsednik Sindikata IMK „14. oktobar“.

Četiri pokušaja prodaje imovine IMK „14. oktobar“ u celini završena su neuspehom jer nije bilo interesenata. Prema informacijama iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika u narednom periodu ići će se da prodaju imovine slobodnom pogodbom.

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content