BRUSKA DILEMA: Koliko odbornika ima skupština?

Zbog pravnog zamešateljstva Skupština opštine Brus trenutno ima 28 odbornika umesto 29, koliko je predviđeno Statutom.

Sredinom juna Skupština opštine Brus je donela odluku o potvrđivanju mandata odbornika Radoju Lukiću. Ova odluka je objavljena i u Službenom listu Opštine Brus.

Međutim, na ovu odluku se žalio Aranđel Stojković koji je prestao da obavlja funkciju zamenika predsednika i zatražio nazad “svoj mandat”.

Upravni sud je usvojio žalbu Aranđela Stojkovića i on je na osnovu te odluke 6. avgusta podneo zahtev da mu se ponovo dodeli mandat. Kako Skupština opštine nije nadležna za sprovođenje ove odluke ona je prosledila Opštinskoj izbornoj komisiji. OIK je zasedala u novembru i izjasnila se da nije u njihovoj nadležnosti vraćanje mandata. Nisu se izjasnili kome pripada mandat”, objasnial je situaciju Milica Mihajlović, sekretar Opštine Brus.

Skupština nije konstatovala prestanak mandata Radoju Lukiću. Zato je dilema da li ova skupština ima 29 odbornika, koliko je predviđeno Statutom opštine, ili 28?“, insistira odbornik Slobodan Vidojević.

Sekretar opštine kaže da od Opštinske izborne komisije nije stigao predlog kome da se dodeli mandat dok u OIK tvrde da nemaju odluku o razrešenju od Skupštine.

Dok se ovaj pravno-politički ping-pong ne razreši Skupština opštine Brus će raditi sa 28 odbornika u sazivu.

Na prethodnim lokalnim izborima izborna lista “Nova Srbija – Milutin Jeličić Jutka”  dobila je 19 odborničkih mesta, SNS sedam mesta, lista SPS – DSS dva mesta dok je jedno mesto pripalo listi Grupa građana “Disko Predolac”.

U međuvremenu je kompletan odbor Nove Srbije u Brusu prešao u SNS tako da sada praktično svi odbornici čine vladajuću koaliciju.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content