STANJE U MEDIJIMA: Srbija najgora na Balkanu!

Stanje u medijima i govor mržnje u Srbiji najgori su u poređenju sa svim zemljama Balkana, rekla je Polin Ades-Mevel iz organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Ades-Mevel je za list Danas kazala da je to jedan od zaključaka RSF, nakon sastanka sa predstavnicima srodnih međunarodnih organizacija.

Imala sam sastanke sa najvišm predstavnicima organizacija koje rade na slobodi medija i složili smo se da je situacija u medijima u Srbiji mnogo gora nego u drugim balkanskim zemljama. Nivo govora mržnje je zabrinjavajući, a ponižavanje novinara je sve češće i mi to moramo osuditi”, kazala je Ades-Medel.

Prema njenim rečima, na sastanku je jedna od tema bila i karikatura sa likom Adolfa Hitlera koju je Danas objavio.

Iako predsednik Vučić tvrdi da je karikatura na naslovnoj strani Danasa primer slobode govora, da on to poštuje, da se zalaže za slobodu medija i vladavinu prava, nažlost ne prođe ni jedna jedina sedmica da neko od novinara u Srbiji nije uvređen, napadnut ili ponižen od strane državnih zvaničnika i predstavnika vlasti”, ocenila je Ades-Medel.

Dodala je da osuđuje način na koji su na karikaturu reagovali predstavnici vlasti, uključujući i saopštenje Ministarstva kulture i informisanja. Ona je istakla da RSF priprema komentar i za evropskog komesara Johanesa Hana o stanju medija u Srbiji.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content