BRŽA INTEGRACIJA POVRATNIKA: Lakše do posla uz nove veštine

0

U Edukativnom centru danas je održan završni događaj na projektu “Podrška integraciji na tržištu rada povratnika i drugih teže zapošljivih grupa kroz sticanje nedostajućih veština na tržištu rada”.

Ovaj projekat zajednički su realizovali Razvojni biznis centar Kragujevac i Edukativni centar Kruševac pod okriljem Globalnog programa Nemačke razvoje saradnje “Migracije za razvoj”.

Projekat je realizovan u Kragujevcu, Kruševcu, Prijepolju, Vranju, Bujanovcu i Beloj Palanki FOTO: CINK

Ovaj program je dve godine prisutan u Srbiji.  Fokus našeg rada je na podršci građanstvu, osobama u readmisiji i ugroženim grupama. U okviru našeg programa imamo devet organizacija civilnog društva sa kojima sarađujemo kao i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, NSZ i Komesarijat za izbeglice.

Devet OCD na različitim lokacijama širom Srbije u okviru svojih aktivnosti nude  mere podrške kako bi se povratnici, ali i lokalno ugroženo stanovništvo, podržali i što bolje integrisali”, kazala je Marija Dragić, projektna menadžerka programa “Migracije za razvoj”.

Ona je naglasila da su u pitanju različite mere,  od pomoći u stanovanju (građevinska pomoć, pomoć u nameštaju) preko start ap podrške, psiho socijalne podrške, prekvalifikacija.

Jedna od mera koje se nude je i ova koja podrazumeva da zainteresovana lica prođu praksu kod zainteresovanih poslodavaca i ako uspešno prođu tu praksu zasnuju radni odnos. Edukativni centar i Razvojni biznis centar sarađu sa nama od prošle godine i kroz ovaj program, koji vredi oko 100.000 evra, obuhvaćeno je oko 50 praktikanata”, dodala je Dragićeva.

Ilija Jovanović iz Edukativnog centra je podsetio da je kroz program podržano 51 nezaposleno lice koji su kroz učešće na plaćenim radnim praksama stekli kompetencije za zanimanja za kojima su poslodavci na lokalu iskazali potrebu.

Program je realizovan u Vranju, Bujanovcu, Kruševcu, Beloj Palanci i Prijepolju. Do sada su od strane poslodavaca radno angažovana 24 podržana lica od 42 koja su uspešno završila program radne prakse dok je osam lica i dalje u programu. Poslodavci koji su učestvovali u programu u Kruševcu su “Dabi beton” za zanimanje operater u proizvodnji betona, Tekgas za zanimanje zavarivač PE cevi, Paradoks kafe, Čarapanska meana i Kafaterija BUT 037 za zanimanje konobar-barmen i Menjačnica Bobi i Duka za zanimanje menjač – blagajnik”, kazao je Jovanović.

Učesnici u diskusiji su naglasili da u različitim delovima Srbije postoje različiti problem. U Kragujevcu se, recimo, nijedna osoba nije prijavila za program dok je na jugu Srbije, u Vranju i Bujanovcu, interesovanje bilo znatno veće jer je tamo veća nezaposlenost.

 

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

twelve − nine =

Skip to content