ЧАРАПАНСКИ ВЕК МУЗИКЕ: Послератни музички живот

Након завршетка Другог светског рата музички живот у Крушевцу се развијао споро. Нова власт је имала своје виђење развоја културе у граду а било је потребно време да се он уобличи.

Први велики корак начињен је 1948. године када је основана Нижа мизичка школа. Ова школа је временом постала резервоар музичара који ће у годинама и деценијама које долазе бити носиоци музичког живота.

Један од омладинских оркестара снимљен 1955. године

Педесетих година у граду је деловао оркестар састављен од ученика и студената. Његово помало необично име – СИД, било је акроним од израза слога-истрајност-другарство. Сасвим у складу са идеолошким и друштвеним вредностима које су потенциране у том периоду. Ова група је настуапала на школским и градским игранкама, књижевним вечерима, забавама и сличним манифестацијама. Репертоар је био шаренолик – од градских песама, преко песама на игру и евергрин нумера.

Средином 50-тих година формиран је и први гимназијски џез квартет који је предводио бивши ђак Ниже музичке школе Иван Виталић, саксофониста и кларинетиста. Поред њега у квартету су свирали Ђорђе Козић – хармоника, Драган Неговановић – кларинет, Стеван Неговановић и вокални солисти Зоран Милосављевић, Јован Барбуловић и Света Прибаковић. Поред Гимназије џез квартет је наступао и у Дому ЈНА и Соколском дому.

Од 1957. године постојао је џез квартет који су предводила двојица гитариста Миша Милановић и Милош Костић.

Оркестар “14. октобар”

У првој деценији након Другог светског рата једно од најзначајнијих места за развој музичког живота у Крушевцу био је Дом ЈНА. У овом популарном окупљалишту младих увек су свирали квалитетни музичари.

Свој допринос развоју музике у Крушевцу дали су и немачки ратни заробљеници. Њих 40-так је остало у граду на принудном раду. Становали су на спрату кафане „Стара престоница“ а пошто је међу њима било музичара формирали су забавни дувачки оркестар. Свирали су познате светске хитове и филмску музику а наступали су у кафани викендом и празницима. Иначе, оркестар је основао и водио саксофониста Фридрих Херберт.

У периоду 1949-1950. година у граду је деловао и оркестар крушевачке радио-станице. Аматерска радио станица је основана под окриљем Социјалистичког савеза радног народа и често је мењала локалције. Прво је била на Багдали, потом у центру града и , на крају, у Берзи рада. Прва спикерка била је Дубравка Дуда Стражместер а оркестар су чинили познати крушевачки музичари и солисти. Оркестар је имао богарт репертоар и свирао је и забавну и народну и џез музику. Често је имао наступе и у местима у околини Крушевца.

Од 1952. па све до 1958. године са успехом је свирао и оркестар „14. октобар“. Најчешће је наступао на матинеу „Касине“, на месту Позоришта и Омладинског дома. У кафани „Касина“ се свирало двократно. Прво од 15 па до 19 сати а потом од 19.30 па до 23 сата. Претежно се свирала инструментална али се практиковала и филмска музика. Најпопуларнији и најпосећенији су били наступи у време државних празника, 1. маја и 29. новембра. Популарне су и биле игранке и другарске вечери.

Извори: “Недалеко од реке Расине – Музички живот Крушевца и околине“ Саве Поповића, „Енциклопедија Крушевца и околине“ Слободана Симоновића

ФОТО: Недалеко од реке Расине – Музички живот Крушевца и околине“

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content