ЧАРАПАНСКИ ВЕК МУЗИКЕ: „Недалеко од реке Расине”

0

Књига „Недалеко од реке Расине“ је један од најважнијих извора за проучавање музичке историје Крушевца у 20. веку.

У протеклих неколико месеци КрушевацПрес је реализовао  медијски пројекат „Чарапански век музике“. Циљ пројекта био је да промовише музичко стваралаштво исказано кроз историјат музике Крушевца у 20. веку, да да допринос историји музике Србије, али и очувању музичке баштине.

Група “Еуфорија” 1974. године ФОТО: Приватна колекција – “Недалеко од реке Расине”

За писање текстова користили смо различите изворе – текстове објављене у дневној штампи пре и после Првог светског рата, монографију „Значајни људи Крушевца“ Милорада Сијића, „Енциклопедију Крушевца и околине“ Слободана Симоновића. Део фотографија обезбеђен је захваљујући сјајној Фејсбук страници „У времену старог Крушевца“. Ипак, најзначајнији извор била нам је књига „Недалеко од реке Расине – Музички живот Крушевца и околине“, из 2008. године, аутора Саве Поповића.

Књига је мој покушај да музички живот наставим на сасвим други начин. Желео сам да недостатак наступа у кафани заменим писањем о протеклим временима, старом Крушевцу, химанитарним друштвима и музичарима  где ће сви, или барем већина, да се нађу на једном месту и да буду један велики оркестар.  Жеља ми је била да оставим писани траг о музичарима и да их отргнем од заборава, да подсетим на имена која су својим квалитетом оставила траг а за које данашње генерације нису ни чуле“, објашњава Сава Поповић који је у периоду од 2007. до 2022. године објавио седам књига које се баве темама из историје Крушевца.

Драган Токовић је један од најбољих композитора народне музике на овим просторима ФОТО: Приватна колекција

Књига „Недалеко од реке Расине“ има за циљ да попуни велику празнину која већ дуже време влада када је у питању музички живот Крушевца. Наступајући као солиста са многим музичарима Крушевца и околине, контактирајући неколицину старијих колега и прикупљајући брижљиво и упорно фотографије и битне податке трудио сам се да ниједног колегу не изоставим јер је свако својим радом дао допринос музичком животу града и околине па је тиме књига богатија“, истиче Поповић.

Сакупљени су подаци и детаљно описани бројни музичари, њих око 300, међу којима су најпознатији виолиниста Миодраг Раде Јашаревић, фрулаш Сава Јеремић, солиста и композитор Драган Токовић, солиста Вукашин Вуле Јевтић, хармоникаши Радојка и Тине Живковић и Ђурица Ћирковић, кларинетиста Миодраг Кнежевић Кнез и многи други. Такође су детаљно описане најпознатије старе кафане и хотели од којих већина више не постоји  а које су били стециште старих Крушевљана.

Књига је илустрована са око 730 ретких и аутентичним фотографија, и обухвата битне актере народне, забавне и рок музике. Посебну занимљивост књизи даје око 80 анегдота из живота музичара као и детаљан опис 14 хорова. Због обиља аутентичне грађе књига „Недалеко од реке Расине“ и данас делује свеже и занимљиво и незаобилазна је у истраживању музичке историје Крушевца и околине.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content