DANAS U VARVARINU: Sećanje na žrtve NATO zločina stradale u napadu pre 23 godine

0

Danas će u Varvarinu biti obeleženo 23 godine od rušenja starog mosta i ubistva 10 civila u zloničkom napadu NATO avijacije.

Obeležavanje godišnjice zločina nad nedužnim civilima u Varvarinu počeće  u 8 sati Svetom liturgijom i parastosom nevinim žrtvama u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Varvarinu.

Memorijalni Kup ribolovaca na obali Velike Morave ispod mosta počinje u 8:00, dok je centralno dešavanje zakazano za 12 sati kod spomen obeležja na obali Velike Morave.

Nakon pomena žrtvama i obraćanja predstavnika lokalne samouprave i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, učenici Srednje škole Varvarin izvešće recital, a nakon toga će đak generacije varvarinske Srednje škole baciti venac sa varvarinskog mosta u Veliku Moravu.

Tog 30. maja 1999. godine, u 13:25, avioni NATO agresora bombardovali su most u Varvarinu u dva navrata.Živote su izgubili Sanja Milenković (15), Milivoje Ćirić (66), Milan Savić (24), Vojkan Stanković (31), Zoran Marinković (33), Ratibor (38) i Ružica Simonović (55), Stojan Ristić (56), Tole Apostolović (74) i Dragoslav Terzić (68) dok je povrede od gelera zadobilo više od 30 ljudi.

U blizini mosta nije bilo vojnih ciljeva, most nije imao nikakvu vojnu funkciju, a sam zločinački napad izveden je na verski praznik posvećen Svetoj Trojici, koji se u Varvarinu i okolnim mestima slavi kao bogomolja. Pored toga, nedelja je u Varvarinu i pijačni dan tako da se u blizini mosta, koji je udaljen samo 200 metara od pijace, nalazilo preko 1.000 ljudi.

Sredstvima Srba iz Švajcarske, preko Fonda dijaspora za maticu, od jula do novembra 1999. godine na mestu gde se nalazio most koji je porušen izgrađen je novi most, a pored mosta spomenik nevinim žrtvama ovog zločina.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content