ДЕБАТА: Локалне институције незаинтересоване за проблем малолетничког алкохолизма!

0

Центар за истраживачко новинарство Крушевац организовао је, у оквиру пројекта „Мамурна младост – Проблем малолетничког алкохолизма у Крушевцу“ дебату на којој се расправљало о овој негативној појави.

Иако су уредно позвани представници Центра за социјални рад, Завода за јавно здравље,  Дома здравља, Болнице и надлежних инспекцијских служби се нису појавили у просторијама Едукативног центра. Једини институција која је послала свог представника на овај скуп била је Полицијска управа Крушевац.

На почетку дебате Славиша Миленковић, председник Управног одбора ЦИНК-а, изнео је податке који су прикупљени анкетирањем 100 крушевачких срењошколаца. Анкету су реализовали сарадници ЦИНК-а а имала је 13 питања која су се односила на конзумирање алкохола од стране малолетника, последице и ставове младих.

Позиву на дебату одазвали су се само представници Полицијске управе Крушевац ФОТО: ЦИНК

Резултати анкете показали су да је до 17 године чак 90 одсто испитаника пробало алкохол, да најчешће почињу да пију са 13 година, те да највише пију пиво и вино, а потом жестока пића. Већина анкетираних средњошколаца, 54 одсто, је казало да алкохол користи ретко, 28 одсто једном недељно, 13 одсто више пута недељно, док је њих троје казао да свакодневно пије. Чак 56 одсто је навело да њихови родитељи знају да конзумирају алкохол, а само 19 одсто је рекло да родитељи не знају. Скоро две трећине испитаника, њих 64 одсто, је рекло да се икада опило, девојке су прво пијанство имале са 16 година, а дечаци са 15 година”, навео је Миленковић неке од података из анализе анкете.

Посебно забрињава чињеница да малолетници лако долазе до алкохола. Њих 68 одсто је изјавило да алкохол набавља у продавници, 50 одсто анкетираних алкохолна пића купује у кафићима, 30 одсто га има у кући а 20 одсто позајмљује од пријатеља.

Продаја алкохолних пића малолетницима је законом забрањена али, очигледно, да нико не води рачуна о томе. Продавци у продавницама без икаквих санкција продајуа алкохол малолетницима, услужују их у кафићима иако сви знају да је то забрањено“, додао је Миленковић.

Млади новинар и матурант Гимназије Лука Кијачић, који је учествовао у спровођењу истраживања, сматра да ово није само проблем зависности, већ културолошки проблем.

Код нас је алкохол решење за све. Боли те зуб – узми ракију, имаш температуру -користимо ракију. Сви се срећемо са алкохолним пићама на славама, свадбама, рођенданима, сахранама. То је код нас Срба, пре свега, културолошки проблем”.

Ђорђе Живковић, активиста Едукативног центра, верује да је реч о проблему коме надлежни не придају довољно пажње, а родитељи такво понашање деце прихватају као нормално.

Службеница Полицијске управе Крушевац Марија Рилак истакла је да је прошле године забележено 37 прекршаја по Закону о јавном реду и миру, које су учинили малолетници, од чега је десет одсто њих било под дејством алкохола. Ове године, до краја октобра, забележено је укупно 32 таква сучаја.

Што се тиче продаје алкохолног пића малолетницима, имамо појачану патролну делатност обиласка угоститељских објеката викендом, санкционишемо када их затекнемо. Велики проблем је и што млади често, под дејством алкохола, управљају моторним возилима. Како би им указали на опасности које доноси таква појава држимо превентивне трибине у школама, говори о штетном утицају алкохола, показујемо  слике возила након удеса. Ове године смо организовали и изложбу возила која су оштећена у саобраћајним незгодама“, додала је Марија Рилак.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content