DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE: “Zašto Crveni krst posreduje u preradi “viljamovke”?”

Gradski odbor DSS u Kruševcu traži od nadležnih dodatna objašnjenja u vezi prerade rakije “viljamovke” u medicinske svrhe.
U odgovoru koji je za medije dala Emina Todorović, sekretar Crvenog krsta u Kruševcu, a povodom vesti da je Vlada Srbije besplatno toj organizaciju dodelila 9196 boca rakije ”Viljemovke” za dezinfekciju radnih površina Crvenog krsta i Opšte bolnice u Kruševcu stoji da je ta organizacija dopisom od 17. jula ove godine Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, sektoru tržišne inspekcije 17. jula uputila molbu za donaciju zaliha oduzete količine alkoholnog pića koju imaju na stanju u magacinu, kako bi istu prosledili aleksandrovačkoj “Vino-Župi” koja je pristala da bez naknade to alkoholno piće preradi u medicinski alkohol!
Demokratska stranka Srbije u Kruševcu pita gospođu Todorović da li je to uobičajen postupak ili je u pitanju jedinstvena humanitarna inicijativa Gradske organizacije Crvenog krsta u Kruševcu? Da li je još neka organizacija Crvenog krsta u Srbiji na taj način obezbedila alkohol za zdravstvene ustanove u svom gradu?
Našoj stranci poznata je činjenica da je Vlada Srbije sa fabrikom ‘’Vino Župa’’ iz Aleksandrovca sklopila sporazum o besplatnoj preradi velike količine vina kompanije ‘’Navip’’ koja je u stečaju, kao i mnoge druge aktivnosti za obezbeđivanje sirovina destilerijama za proizvodnju medicinskog alkohola, ali je ovo jedinstven slučaj da se veoma skupa rakija, stara 15 godina, koja nema rok upotrebe besplatno dodeli nevladinoj organizaciji koja će njome nesmetano i bez ikakve kontrole raspolagati. 
Ponovićemo, radi se o količini čija je tržišna vrednost oko 150.000 evra, ako je u pitanju rakija kompanije ‘’Takovo’’. 
Dodatnu sumnju u ‘’lep humanitarni gest’’ Crvenog krsta u Kruševcu izaziva činjenica da je direktorki Opšte bolnice u Kruševcu tek sutradan, po objavljivanju vesti, iz Crvenog krsta pojašnjeno o čemu se radi što svedoči da direktorka nije bila upućena u aktivnosti oko nabavke rakije, jer da je bila konsultovana znala bi da će rakija biti prerađena. 
Građani Kruševca imaju pravo da znaju kako će biti upotrebljena dodeljena rakija, koliko će se iz nje dobiti 75% medicinskog alkohola, koja će se količina predati Bolnici i za koje će se vreme utrošiti uporedno sa podacima o redovnoj nabavci za toliki period.
U tom cilju Demokratska stranka Srbije u Kruševcu redovno će postavljati pitanja sekretarki Crvenog krsta i direktorki Bolnice i o tome obaveštavati javnost“, navodi se u saopštenju DSS.

Možda vam se dopadne i Više od ovog autora

Ostavite odgovor

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

three + ten =

Skip to content