Drastično smanjen broj nezaposlenih

Broj nezaposlenih u Kruševcu je najniži u poslednjih 17 godina a u narednoj godini se očekuje dalje povećanje broja zaposlenih.

Protekla godina bila je puna izazova a u 2018. godini očekujemo povećanje zaposlenosti i smanjenje broja nezaposlenih u Rasinskom okrugu i Kruševcu. Socijalni programi su pri kraju a za proteklih osam godina došlo je do značajnih promena u strukturi nezaposlenih. U Kruševcu je više od 30% nezaposlenih starije od 50 godina“, kazao je na konferenciji za novinare Predrag Marković, direktor filijale Nacionalne službe zapošljavanja u Kruševcu.

U Rasinskom okrugu trenutno je registrovano 24.275 nezaposlenih a u Gradu Kruševcu 13.605 što je najmanji broj nezaposlenih još od 2000. godine. Oko 3.400 nezaposlenih je staro između 40 i 50 godina a petinu ukupnog broja nezaposlenih čine osobe mlađe od 30 godina.

Na evidenciji nezaposlenih najviše je osoba sa srednjom stručnom spremom, 7.800, dok je bez kvalifikacija 3.700 nezaposlenih u Kruševcu.

Ana Bacić, načelnica programa zapošljavanja, ističe da je u ovoj godini bilo 11 javnih poziva za razne programe zapošljavanja.

Najatraktivniji je program samozapošljavanja gde smo zaključili 97 ugovora a računajući i lokalne akcione planove u opštinama 219. Kroz program javnih radova angažovano je 200 lica, 420 računajući i lokalne akcione planove. Zanimljiv je bio i program stručne prakse gde je zaključeno 109 ugovora”, napomenula je Bacićeva.

U Nacionalnoj službi zapošljavanja u narednoj godini očekuju otvaranje većeg broja novih radnih mesta i dalje smanjenje broja nezaposlenih.

Očekujemo da “Kromberg&Šubert” krene sa radom posle Nove godine kao i IMK “14.oktobar”. “Kuper Tajers” će krenuti sa novim pogonom. U poslednjih nekoliko meseci svakodnevno nam se javlja 40 do 70 ljudi. Neki su novoprijavljeni a ima i dosta onih koji su ranije bili na evidenciji. Najveći problem je obrazovna struktura osoba koje traže posao. Teško je naći lica koja imaju teorijsko i praktično znanje, koja su zainteresovana za rad i mogu da se uklope u sistem poslodavca“, dodao je Predrag Marković.

Filijali NSZ u Kruševcu javljaju se i poslodavci iz inostranstva, Nemačke, Rusije, Slovačke i drugih zemalja EU a najviše se traže medicinski radnici, građevinski radnici, vozači, berači voća, mašinski i elektro inženjeri.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content