Država prevarila metalce za povezivanje radnog staža

Više od 600 bivših radnika IMK „14.oktobar“ ne može da ode u penziju, jer ih je država prevarila i nije uplatila doprinose za povezivanje radnog staža.

– Iz firme sam otišao 26. decembra 2014. godine, jer sam se opredelio za socijalni program prema kojem bi trebalo da budem na birou do ispunjenja jednog od uslova za penziju. Primao sam 12.000 dinara mesečno, a 20. septembra sam skinut sa evidencije, jer sam ispunio uslov. Podneo sam zahtev za penzionisanje, ali su mi rekli da mi nedostaju četiri godine radnog staža. – govori o svom slučaju Miloljub Milanović (62).

Država nije ispunila obećanje dato bivšim radnicima IMK "14. oktobar" FOTO: S. Milenković
Država nije ispunila obećanje dato bivšim radnicima IMK “14. oktobar” FOTO: S. Milenković

Metalostrugar Slaviša Jovanović (62) kaže da su im, kada su uzimali socijalni program, obećali da će država svima povezati staž za period od 2011. do 2014. godine.

– Nemamo kome da se obratimo, jer je u „14. oktobru“ sada stečajni upravnik koji ne želi da razgovara sa nama. Kada smo odlazili firma nije bila u stečaju. – objašnjavaju metalci.

Vlada Srbije je početkom marta ove godine donela zaključak o uplati doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje bivšim zaposlenima u stečajnim dužnicima nad kojima je stečaj otvoren u 2015. i 2016. godini, ali još uvek nije to i realizovala.

– Decembra 2014. godine iz „14. oktobra“ je otišlo 630 ljudi. Mnogi  su ispunili uslov za penziju u martu ili maju i od tada nemaju nikakvih prihoda, ni zdravstveno osiguranje. Ne mogu da uzmu ni kredit da uplate te četiri godine, jer niko neće da im bude žirant. Ostali smo na „belom hlebu“. – dodaje Vlastimir Živković.

Bivšim „oktobarcima“ je, da bi sami uplatili doprinose za četiri godine, potrebno između 300.000 i 350.000 dinara, što je za njih nedostižna cifra.

Ogorčeni su na državu, jer je radnicima drugih preduzeća uplatila doprinose i povezala staž.

– Bivšim radnicima „Župe“ staž je povezan pred izbore. Kako smo saznali, nedavno su uplatili i za radnike „Savremenog doma“. Obećanja su ispunjena prema  našim kolegama u Nišu, Valjevu i drugim gradovima. Jedino smo mi i bivši radnici Fabrike vagona iz Kraljeva ostavljeni na ulici. – priča Milorad Jovanović.

Bivši radnici „14. oktobra“ su uputili zahtev Aleksandru Vulinu, ministru za rad, boračka i socijalna pitanja, da realizuje zaključke Vlade Srbije. Ističu da su spremni da o ovom problemu razgovaraju i sa premijerom Aleksandrom Vučićem koji u petak dolazi u Kruševac.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content