DRŽAVA ŠIROKE RUKE: Henkel Srbija dobio 4,5 miliona evra subvencija za proširenje kapaciteta u Kruševcu

Kompaniji Henkel Srbija odobreno je 4,5 miliona evra državnih subvencijam, namenjenih izgradnju novih i proširenje postojećih proizvodnih linija u Kruševcu, navodi se u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći.

Kompanija ima obavezu da zaposli najmanje sto novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2023. godine.

Kako piše portal Novaekonomija.rs to znači da je Henkel dobio 45.000 evra po jednom novozaposlenom što je više od prosečne relativne subvencije koja je prema poslednjim podacima iznosila 30.000 evra po jednom zaposlenom, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Henkel je u obavezi da uloži najmanje 45 miliona evra u narednih pet godina. Ulaganje podrazumeva kupovinu ili izgradnju objekta (17,65 miliona evra) i kupovinu nove opreme (27,35 miliona evra).

Projekat ulaganja se odnosi na proširenje pogona površine veće od 24 hiljade kvadratnih metara za proizvodnju proizvoda za održavanje higijene toaleta, proširenje pogona za proizvodnju kapsula za mašinsko pranje sudova, multifunkcionalnu zgradu za novu garanciju proizvoda za pranje veša i izgradnju skladišta.

Nova generacija kapsula za mašinsko pranje sudova, koja bi trebalo da se proizvodi u Kruševcu, će se prodavati na tržištu Zapadne Evrope (Nemačka, Italija, Španija), Centralne i Istočne Evrope (Poljska, Austrija, Mađarska, Bugarska, Ukrajina, Srbija…), Rusije, Kazahstana i Turske, pojašnjava se u rešenju Komisije.

Henkel Srbija je 2020. godine dobio 14,4 miliona evra subvencija za izgradnju nove proizvodne linije i proširenje već postojećih u fabrici u Kruševcu i zapošljavanje sto novih radnika.
Sa 144.362 evra po zaposlenom Henkel je dobio do sada najviše novca po jednom novom radniku.
Subvencije će biti isplaćene u dve tranše. Prva u iznosu od 1,6 miliona evra 2023. i druga od 2,9 miliona evra 2024. godine.
Izvor: Novaekonomija.rs

You might also like More from author

2 Comments

  1. Cikitita says

    Opa Đurđo! Široko! Naše pare daju strancima da zapošljavaju preko agencija ljude za bednih 30.000 dinara. Baš smo ekonomski tigar!

  2. Pera Jovanovic says

    Tako treba. Dajte naše pare strancima a domaćim firmama šipak. A kod tih stranaca 80% zaposlenih radi preko agencije ili zadruge.

Comments are closed.

Skip to content