Dvesta srednjoškolaca manje…

Centar za istraživačko novinarstvo Kruševac i Kruševac PRESS su se u svom radu i ranije ozbiljno bavili problemima demografije u Kruševcu i okolini (pogledajte npr. seriju tekstova rađenih za opštinu Varvarin), ali nas aktuelnosti teraju da o toj temi razmišljamo i dalje. Naime, objavljeni rezultati ovogodišnjeg upisa u srednje škole u Kruševcu, osim elemenata koji se odnose na uspeh učenika i raspored po školama, donose i poražavajući podatak o ukupnom broju učenika. Ove godine srednje škole Rasinskog okruga, prema podacima Školske uprave, upisuju čak 200 učenika manje. Drugim rečima, manjak od čitavih 7 odeljenja! Da zlo bude veće, ovo je samo nastavak trenda koji evidentno postoji u poslednjih dvadesetak godina.

negativna-demografska-statistikaSva dosadašnja istraživanja koja su sprovedena na ovu temu dala su slične rezultate i “otkrila” iste uzroke: nezaposlenost i ekonomska nesigurnost direktno vode do toga da se parovi sve ređe odlučuju za više dece. Takođe, i ekonomska migracija u sredine gde postoje bolji uslovi za život (najčešće je to inostranstvo ili veći gradovi u zemlji) uzima svoj danak. Sa druge strane, i opšta situacija u društvu, nezadovoljstvo stanovništva svojim statusom i mogućnostima, kao i bezidejnost i nemoć države i lokalnih samouprava, sve vodi istom cilju i daje isti demografski rezultat.

Na žalost, ovo je problem za koji ne postoji brzo i lako rešenje, i kod koga nema mogućnosti za kozmetičke prepravke i ulepšavanje – brojevi su neumoljivi i otkrivaju sve. Svi drugi socijalni problemi se prelamaju u tački koja se zove negativan prirodni priraštaj. Ova tema, i dalje, ostaje jedno od ključnih pitanja za Kruševac i Srbiju.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content