FESTIVAL PRVOIZVEDENIH PREDSTAVA U ALEKSINCU: Kokan Mladenović pozdravio “prognanog” Sergeja Trifunovića

Reditelj Kokan Mladenović je u petak uveče, nakon izvođenja njegove predstave “Jami Distrikt”, izašao na binu, osudio ono što se desilo Sergeju Trifunoviću i pozvao publiku da ga pozdravi, što je ona prihvatila.

Na platnu se pojavila Trifunovićeva slika, dok se salom prolamao aplauz.

U vašem gradu su neki ljudi koje je vodila glupost, zaslepljenost i mržnja pre nekoliko dana doneli neke katastrofalne odluke. Očekuju da mi glumimo majmune za njihova politikantska dokazivanja“.  rekao je Mladenović.

Mladenović je istakao da poštuje aleksinačku publiku koja u “ovim idiotskim vremenima opšteg neukusa uspeva da održi festval” i podsetio da su Sergej Trifunović kao i Bane Trifunović  pozivali kolege da za mizerne nadoknade igraju na festivalu i pomognu da živi.

Prethodno je otac Sergeja Trifunovića, Tomislav – zbog koga je navodno predstava “Utopljena duša” skinuta sa repertoara jer je obavljao funkciju umetničkog direktora festivala, pa bi došlo do “eventualnog sukoba interesa” – podneo ostavku na funkciju, ocenivši da se radi o političkoj odmazdi prema njegovom sinu.

Predstava “Jami Distrikt”  je rađena u formi lažnog dokumentarca. U selu Jamena,  na tromedji Srbiji,Bosne i Hercegovine i Hrvatske naučnici su otkrili najstarije naselje u istoriji čovečanstva. Nastojeći da ga prisvoje ovo tri nacije vode rat.

Predstava je, do sada, osvojila 25 nagrada a najveći uspeh je, kako kaže reditelj, to što se igra u regionu i podjednako su dobre reakcije publike u bivšim zemljama Jugoslavije. Samo na Sterijinom pozorju predstava je osvojila 7 nagrada ,a sve tri mlade glumice, Isidora Simijonović, Nina Nešković i Jelena Graovac,  nagradjivane su za maestralno odigrane uloge!

Kokan Mladenović dodaje da smo sami, kao pojedinci, krivi za sopstvenu glupost, bes i agresiju kao nešto po cemu nas svet prepoznaje.

“Jami distrikt” je dokazao koliko se svi prepoznajemo, koliko je ovo tema koja se tiče svih nas. Dokaz da predstava radjena u garažnim uslovima vredi jer publika oseća da nema lazi. Oseća se da nema laži,mi poginemo da vam saopštimo nešto u šta ja verujem “.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content