ГОДИШЊИЦА НАТО ЗЛОЧИНА У ВАРВАРИНУ: Сећање на невине жртве

0

Данас ће у Варварину бити одржан комеморативни скуп у знак сећања на цивиле који су пострадали у НАТО нападу 30. маја 1999. године.

Тачно у подне, поред моста на Великој Морави, биће одржан помен жртвама. Након обраћања представника локалне самоуправе и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, ученици Средње школе Варварин извешће рецитал, а након тога ће ђак генерације варваринске средње школе бацити венац са моста у Велику Мораву.

30. маја 1999. године, у 13:25, авиони НАТО агресора бомбардовали су мост у Варварину у два наврата. Тада је погинуло 10 недужних цивила, а повређено 30 од којих је 17 задобило тешке телесне повреде, а 13 лакше.

Ваздушни напад на мост, у чијој близини није било војних циљева и који није имао ни велику транспортну линију ни војну функцију, извршен је на верски празник посвећен Светој Тројици коју као богомољу у Варварину и околним местима прославља велики број становника.

Међу убијеним цивилима била је и петнаестогодишња Сања Миленковић, ученица Математичке Гимназије у Београду која је претходне године била ђак генерације у варваринској основној школи.

У злочину почињеном над недужним цивилима у Варварину погинуо је и свештеник Миливоје Ћирић (66) који је у том тренутку у цркви удаљеној око 120 метара од моста држао службу и који је потрчао према мосту да помогне повређенима после првог напада.

На мосту су тада страдали и МиланСавић (24), радник из Варварина, Војкан Станковић (31), сниматељ из Варварина, Зоран Маринковић (33), радник из Села Варварин, Ратобор Симоновић (38), радник из Доњег Катуна, Ружица Симоновић (55), домаћица из ДоњегКатуна, Стојан Ристић (56), пољопривредник из села Варварин, Тола Апостоловић (74), пољопривредник из Варварина и Драгослав Терзић (68), пензионер из Села Варварин.

Средствима Срба из Швајцарске, преко Фонда дијаспора за матицу, од јула до новембра 1999.године на месту где се налазио мост који је порушен изграђен је нови мост, а поред моста споменик невиним жртвама овог злочина.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content