Havarija na početku grejne sezone

Na početku grejne sezone u Kruševcu, kao i prošle godine, dogodila se ozbiljna havarija zbog koje veliki broj naših sugrađana još uvek nema grejanje.

Ove godine zbog pucanja toplovoda zatvorena je glavna gradska ulica a hladne radijatore ima petina od 8.300 stanova koje greje “Gradske toplane”.

Prošle godine na početku sezone dogodile su se dve velike havarije i nekoliko manjih kvarova zbog čega je u pojedinim momentima i 80 odsto korisnika bilo bez grejanja.

Zašto nam ne plate odštetu za ugrožavanje zdravlja? Kažu da će umanjiti račune za grejanje. Prošle godine su mi vratili 500 dinara a račun za struju, zbog dogrevanja, mi je skoro 6.000 dinara“, priča Anđa Pavlović iz naselja “Bronks” u kojem, kao i većini ulica i naselja u jugoistočnom delu Kruševca nema grejanja.

Prošlog četvrtka došlo je do havarije na raskrsnici Vidovdanske, Birčaninove i ulice Branka Perišića. Saobraćaj je zatvoren što stvara velike problem autobusima koji prolaze pored Nove pijace.

Toplovod je pukao na mestu gde se ukrštaju vodovodne, elektro i telefonske instalacije FOTO: S.Milenković
Toplovod je pukao na mestu gde se ukrštaju vodovodne, elektro i telefonske instalacije FOTO: S.Milenković

U “Gradskoj toplani” se pravdaju da radovi sporo napreduju, jer je na mestu havarije čvorište elektro i telefonskih instalacija, vodovodne i kanalizacione mreže, a vrelovod se nalazi ispod 20 centimetra debele betonske ploče.

Nije mi jasno zašto su čekali početak grejne sezone da proveravaju sistem. Zašto cevi nisu napunili vodom, da vide gde su bušne, u septembru?“, pita se penzioner Danilo Petrović posmatrajući majstore koji otklanjaju kvar.

Mnogi Kruševljani smatraju da je rukovodstvo “Gradske toplane” najodgovornije za učestale kvarove.

Siguran sam da većom brigom i angažovanjem grejanje može da bude dobro. Žale se kako su cevi za daljinsko grejanje dotrajale. Postoje zemlje u kojima su sistemi stariji od našeg pa sve funcioniše. Ili su lenji ili su nestručni“,  smatra Vlada Milovanović.

Dragan Azdejković, direktor “Gradske toplane”, kaže da će Kruševljani dobiti grejanje u utorak.

Zbog problematiče lokacije morali smo ručno da kopamo, što nam je oduzelo dosta vremena. Cev od 12 metara moramo da sečemo na 12 delova kako bi je zavarili. Svima koji su ovih dana bili bez grejanja računi će biti umanjeni, kao što smo uradili i prošle godine kada je bilo problema“, tvrdi Azdejković.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content