I MRTVI IMAJU MUKE SA KOVIDOM: U Srbiji ne priznaju austrijske testove!

0

LJubiša Krkić iz Ćićevca već danima nije u mogućnosti da sahrani majku, koja je preminula u Austriji, jer nadležni u Srbiji ne prihvataju testove urađene u Austriji.

Početkom meseca, tačnije 6. maja, u Insbruku je preminula moja majka Angelina Krkić. Obratili smo se konzulatu Republike Srbije u Salcburgu kako možemo da prevezemo telo pokojne majke i na koji način možemo da odemo do Ćićevca da je sahranimo. Rečeno nam je da moramo da obezbedimo prevoz ovlašćenim prevoznikom i da izvadimo potvrde odnosno test na SARS CORONAVIRUS 2 RNA da je negativan i ne stariji od 72 sata i da pitamo mađarske vlasti kada možemo da pređemo kroz njenu teritoriju To smo sve organizovali i kontakltirali carinski prelaz Horgoš kako ne bi bilo problema“, objašnjava  LJubiša Krkić iz Ćićevca.

Krkići su angažovali pogrebno preduzeće iz Požarevca a test, plaćen 220 evra, su dobili 8. maja i nakon toga su krenuli za Srbiju.

Mađarsku smo prošli u predviđenom terminu ali su nam na prelazu Horgoš rekli da njih potvrda ne zanima nego nam je napisano da moramo 14 dana u kućnu izolaciju. Rečeno nam je da možemo da se vratimo nazad ili da se žalimo Ministarstvu zdravlja i Zavodu za javno zdravlje u Kruševcu. Kada sam stigao u Ćićevac pozvao sam Ministarstvo zdravlja ali se na brojeve telefona, koje sam dobio na Horgošu, niko nije javljao. Išao sam i u policiju a posle nekoliko dana dobio sam Zavod za javno zdravlje gde nam je načelnica kazala da moramo da se pridržavamo mera izolacije”, priča o svojim nevoljama Krkić.

Krkić je poslao žalbu ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru ali odgovor još uvek nije dobio. U međuvremenu telo njegove pokojne majke je i dalje u mrtvačnici u Požarevcu i čeka da bude sahranjeno.

Razumem da je kriza ali mi nije jasno kako u konzulatu imaju jednu priču a kada dođemo na granicu drugu. Najgore je što se niko nije oglasio, ni opština, ni Ministarstvo zdravlja. Da smo zaraženi ne bi nas pustili da izađemo iz Austrije. Uostalom, uradili smo test ali on, očigledno, u Srbiji ne važi”, zaključuje rezinirano LJubiša Krkić.

 

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content