ИСТРАЖИВАЊЕ О РОДНО ЗАСНОВАНОМ НАСИЉУ: Унапређена превенција – боља заштита

Удружење жена Пешчаник ће у наредних шест месеци, уз подршку Савезног министарства за економску сарадњу и развој (БМЗ) и Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ GmbH, обавити истраживање у коме ће учествовати 150 жена у Крушевцу, о теми распрострањености родно заснованог насиља и њиховим искуствима са насиљем.

Истовремено ћемо на различите начине информисати грађанке о насиљу и дискриминацији и заштити у случајевима када су им изложене. Циљ поменутих активности је подизање свести у јавности о величини и трагичности овог проблема, његовим појавним облицима, узроцима и последицама. Посебно ћемо имати у виду насиље и последице насиља у односу на вишеструко друштвено маргинализоване жене и потребу да као грађанке и активисткиње тражимо одговорност од државних органа и институција за предузимање и унапређење свих неопходних мера заштите. Позивамо грађанке и грађане и званичнике Града Крушевца да подрже и укључе се у реализацију предстојећих активности и учествују у догађајима које ћемо организовати”, истиче Снежана Јаковљевић из Удружења жена “Пешчаник”.

Насиље је сложен и тежак проблем. На то указује и чињеница да је упркос законима и процедурама за спречавање и борбу против насиља према женама и у породици, од почетка 2023. убијено 19 жена, не рачунајући убиство 9 девојчица у масовној пуцњави у школи Владислав Рибникар.

Према подацима женских удружења, трећина жена које су убили њихови партнери обрац́ала се институцијама које их нису заштитиле.

Адекватну примену закона и поступање по процедурама отежава недостатак подзаконских аката и додатних објашњења за имплементацију закона, као и механизама којима би се одређено (не)поступање по закону адекватно санкционисало. Насиље према женама добија медијску пажњу, али и даље су присутни случајеви неадекватног извештавања и недовољне заштите жртава у медијском простору.

Последице насиља, здравствене, економске, безбедносне и у сфери људских права по саме жене и њихову децу су огромне. Ништа мање нису ни по демократију, владавину права и развој друштва у целини. Насиље кошта и жене и друштво. Много више од улагања у његово спречавање“, додаје Снежана Јаковљевић.

ФОТО: Милена Ђорђевић

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content