Izložba karikatura Špira Radulovića

U petak će u Galeriji KCK biti otvorena izložba karikatura Špira Radulovića, dobitnika prve nagrade za karikaturu na 25.Međunarodnom festivalu “Zlatna kaciga”.

Špiro Radulović je rođen u Podgorici 1942. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kao lekar i doktor nauka penzionisan je kao univerziteski profesor mikrobiologije i parazitologije.

Karikature objavljuje odkad je bio u srednjoj školi. Prvi radovi su mu objavljivani u Glasu Istre u Puli kada je imao 14 godina. Od tada je objavio preko deset hiljada karikatura  u domaćim publikacijama (Jež, Politika, Ilustrovana politika, Intervju, Novosti, Veseli svet, NIN, Glas javnosti …) i stranim (Krokodil, Osten, Pardon, Sršel, Ludaš maći, Pavliha, Glas Istre …).

Nagrađivan je oko pedeset puta u zemlji i inostranstvu. Najznačajnije nadrade je dobio u Montrealu (Kanada), Gabrovu (Bugarska), Knoke Hejstu ( Belgija),  Sintri    (Portugalija), Beogradu

Individualne izložbe karikatura je imao u Njujorku, Beogradu, Sofiji, Istanbulu, Puli, Kruševcu, Kragujevcu, Nišu…

Objavio je dve knjige karikatura: Trijumfalna kapija i Anpasan. Ilustrovao je preko 15 knjiga naših satiričara.Član je udruženja karikaturist FECO Srbija.

Osnivač je Međunarodnog konkursa karikatura ,,Aleksandar Klas” u Beogradu i član borda Salona antiratne karikature u Kragujevcu. Bio je član žirija brojnih međunarodnih konkursa karikature u zemlj i inostranstvu.

Sada je karikaturista Ilustrovane politike i direktor portala Animal cartoon (www.animalcartoon.net) koji je pokrenuo međunarodni konkurs karikatura o životinjama.

 Izložba će biti otvorena do kraja februara 2018.godine.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content