ЈАВНО ВОЂЕЊЕ КРОЗ ИЗЛОЖБУ: „Студија случаја ‒ нестајање“  Биљане Ђурђевић

0

У Уметничкој галерији у Крушевцу у петак, 8. децембра, у 13 часова, биће организовано  јавно вођење кроз изложбу „Студија случаја – нестајање“ Биљане Ђурђевић.

Кроз изложбу води Уна Поповић, историчарка уметности‒виша кустоскиња Музеја савремене уметности у Београду уз учешће уметнице Биљане Ђурђевић и кустоскиње изложбе Биљане Грковић.

Изложба Биљане Ђурђевић једне од најистакнутијих савремених српских сликарки наставак је изложбе Студија случаја, реализоване током прошле године у Салону Музеја савремене уметности и Музеју савремене умјетности Републике Српске у Бања Луци.

У специфичном простору Галерије изложба Студија случаја – нестајање обухвата део циклуса произашао из графичке новеле коју је уметница објавила 2020. године, и представља слике, медиј који је доминантан у досадашњој уметничкој пракси и стопанимацију, којом се бави последњих година.

Слике Биљане Ђурђевић засноване су на проучавању класичног сликарства и истраживањима концептуалног потенцијала класичне слике, до њеног мануелног умножавања за потребе стварања стоп анимација. Истовремено су промишљања подстакнута делима класичне књижевности о савременим друштвеним феноменима. Призори пустих ентеријера и екстеријера, фабричких ходника или железничких станица, насупрот деперсонализованим фигурама, преиспитују методе инструментализације, експлоатације под императивом производње и потрошње, личне и колективне слободе у савременом свету великих глобалних и економских промена.

Изложба Студија случаја – нестајање, у значењски слојевите призоре засноване на реализму и фигурацији као основним одликама уметничке праксе Биљане Ђурђевић, као својеврсне симболичке представе, које се надовезују и настају као читаве серије, укључује као важан сегмент сам изложбени простор Галерије, грађанске куће са почетка прошлог века.

Биљана Ђурђевић (Београд 1973) је дипломирала на сликарском одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 1997. године, где је завршила магистарске и докторске студије 2013. На истом факултету ради од 2009.  Такође, 2011. и 2012. била је гостујући предавач на Универзитету Parsons – The New School, Њујорк, САД.

Од 1998. самостално је излагала у Србији и иностранству, између осталог, у Стокхолму, Хаифи, Тел Авиву, Израел, Београду, Берлину, Бечу и Будимпешти.

Добитница је Политикине награде за најбољу изложбу 2012. године

Дела јој се налазе у јавним и приватним збиркама у земљи и иностранству као што су: Museet Moderna, Шведска; Podesta Collection, САД; C Collection, Швајцарска; Музеј савремене уметности Београд; Музеј Frissiras, Грчка; Essl колекција, Аустрија; Музеј савремене уметности Аскона, Швајцарска итд.

Изложба је приређена уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content