Kruševački sport u zoni sumraka!

U roku od samo dva meseca sa scene su nestala dva značajna sportska kluba iz našeg grada.

Katanac na vrata prvo je stavio Ženski fudbalski klub Napredak. Zbog brojnih problema, koji su se gomilali godinama, ovaj klub je morao da odustane od takmičenja u Super ligi i praktično se ugasi. Tužan kraj za bivše prvakinje države, učesnice Lige šampiona i četvorostruke pobednice nacionalnog kupa ali i logičan epilog nakon niza pogrešnih poteza u poslednjih nekoliko godina.

Devojčice će i dalje igrati fudbal u našem gradu ali u novoformiranom klubu Napredak Junior koji je krenuo da se takmiči od najnižeg ranga takmičenja, Druge lige.

ZFK-Napredak
Ženski fudbalski klub Napredak je za 11 godina stigao od nastupa u kvalifikacijama za Ligu šampiona do gašenja!

Sredinom oktobra, nakon 57 godina postojanja, ugašen je i ORK Napredak, klub koji je pre samo šest godina bio član Super lige Srbije. ORK Napredak nije uspeo da obezbedi licenciranog trenera pa je , shodno pravilima, prve dve utakmice izgubio službenim rezultatom i , potom, brisan iz takmičenja Prve lige – Zapad u kojoj je u poslednje dve godine teškom mukom opstajao.

Klupski telefon je isključen a, kako su nam rekli u Sportskom savezu Grada Kruševca, predsednik je dao ostavku a sekretar i igrači napustili klub.

Dečacima koji žele da u Kruševcu igraju rukomet na raspolaganju je ostao samo jedan klub, ORK Kruševac, koji se takmiči u Drugoj ligi – Kopaonik.

Normalno bi bilo da se nakon ovih događaja postavi i pitanje odgovornosti. Ko je ove klubove gurnuo u ambis? Kako su trošena ne mala budžetska sredstva?  Da li je moguće da neko dovede klub do propasti i onda jednostavno ode ne polažući račune nikome?

Neobično je i da se povodom gašenja dva kluba nisu zvanično oglasili ni Sportski savez Grada Kruševca i pomoćnik gradonačelnika zadužen za sport. Lepo je slikati se uz velikane srpskog sporta kada dođu u Kruševac ali treba reći i koju kada kola krenu nizbrdo!

Ni u drugim klubovima situacija nije sjajna. Podsetimo da je prošle godine ugašen Košarkaški klub Napredak Rubin. Mesto u Košarkaškoj ligi Srbije je ustupljeno (ili prodato) klubu iz Kragujevca dok je Napredak Junior takmičenje nastavio u Prvoj  regionalnoj ligi Srbije – Zapad, pretposlednjem rangu takmičenja.

Većina ostalih kruševačkih ekipa je u drugom ili trećem rangu gde se takmiči sa promenljivim uspehom. Vreme kada je Kruševac imao šest klubova u najelitnijem rangu takmičenja, učesnike evropskih kupova i više od 30 reprezentativaca je davna prošlost.

Tragično je da niko od nadležnih za sport u gradu, uprkos poražavajućim činjenicama, nije našao za shodno da upali alarm, da pokuša nešto da promeni, da se zapita šta je problem – nedostatak novca, kadrova, loše vođenje klupske politike ili nešto treće.

Očigledno je da nikoga nije briga što sport u Kruševcu sve dublje tone…

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content