Kruševljanin Lari Radić o utiscima iz Gvineje: „Siromašni, solidarni i srećni“

Kruševljanin Lari Radić već nekoliko godina radi za francusku avio kompaniju i često putuje. Najjači utisak na njega su ostavili ljudi u siromašnoj zapadnoafričkoj državi Gvineji.

Zbog svog posla u Gvineji sam bio tri puta i ta zemlja je na mene ostavila snažan utisak. Još uvek nisu popularna turistička destinacija, ima malo belih ljudi, ali su, za razliku od stanovnika drugih afričkih država, poput Čada ili Angole, izuzetno druželjubivi i gostoprimljivi. Siromašni su, ali deluju veoma srećni. Gotovo na svakom licu možete videti osmeh. Nema prosjaka, svi nešto rade i ima dosta dece. – priča o svojim utiscima o Gvineji Lari Radić.

Lari Radić sa decom iz siromašnih kvartova Konakrija FOTO: privatna arhiva
Lari Radić sa decom iz siromašnih kvartova Konakrija FOTO: privatna arhiva

Lari kaže da se po čitavom Konakriju, dvomilionskom glavnom gradu Gvineje, još uvek mogu videti plakati koji upozoravaju na opasnost od ebole. Ova opaka bolest, koja je harala Zapadnom Afrikom više od dve godine, u Gvineji je odnela 2.500 života.

U Gvineji, koja je nekada bila uvaženi član Pokreta nesvrstanih i imala bliske političke i ekonomske veze sa SFR Jugoslavijom, prosečna plata je jedva 150 evra, pa većina stanovnika živi u siromaštvu, ali im to ne smeta da se međusobno ispomažu.

Pored Konakrija postoji pet ostrva, od kojih su tri naseljana. Na jedno od njih, Rum, se stiže nakon sat vremena vožnjem motornim čamcem. Najjači utisak na mene ostavili su zajedništvo i međusobno pomaganje. To treba videti i osetiti, jer takvih stvari je, nažalost, sve manje u razvijenim i bogatim zemljama. – zaključuje Lari koji, kada ne putuje zbog posla, živi na relaciji Pariz – Beograd – Kruševac.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content