ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ И КАНАЛИ КОМУНИКАЦИЈЕ: Потребни механизми за сарадњу са грађанима

Презентација општине Ваварин нуди основне информације о буџету, јавним набавкама и јавним позивима али јој недостају механизми за бољу комуникацију са грађанима.

Од шест локалних самоуправа у Расинском округу највишу оцену аналитичара за своју веб презентацију и друштвене мреже добила је општина Варварин.

Највећа замерка, као и код осталих локалних самоуправа, је то што се не користи родно сензитивни језик. Оно што је за сваку похвалу су странице друштвених мрежа које се редовно ажурирају. И Фејсбук и Инстаграм и ЈуТјуб. Можда би једна од замерки била то да немају Твитер профил, када све остало функционише добро, али то је и ствар избора“, анализира вебмастер Саша Пауновић.

Варварин је за технички квалитет веб презентације добио оцену 6.45, за ажурност 6.00, за информативност 6.25, за интеракцију са грађанима 5.75, за заштиту личних података оцену 8 и за спречавање говора мржње 10.

Оно што портал општине Варварин издваја од неких других веб презентација је јако добра прегледност. Категорије Јавне набавке, Буџетски портал, Службени лист, Статут, Информатори о раду и Животна средина су лако уочљиве и доступне. Такође је веома лак приступ и страницама Јавни позиви, Огласи, Пољопривреда и Јавне набавке.

Варварин има веома прегледан Буџетски портал ФОТО: Скриншот

Страница Јавне набавке је повезана са страницом која се односи на јавне набавке на државном нивоу. Посебно значајно је што Варварин има посебну страницу која се односи на буџет – Буџетски портал, са основним информацијама о буџету.

Недостатак у комуникацији је што на страници на којој су представљени председница општине и њени заменици и помоћници као и чланови Општинског већа нема мејл контаката већ само бројеви телефона. Такође би требало и да сви општински одборници имају своје мејлови како би грађани могли директно да комуницирају са њима, наравно, уколико то желе.

Иначе, на Индексу транспарентности локалних самоуправа за 2022. годину Варварин се налази на 46. месту и то је пад за 20 места у односу на 2021. годину.

Варварин је једна од 25 локалних самоуправа у Србији које подржава УСАИД ГАИ програм. У оцењивању добио је 52 бода од могућих 97. Највише бодова добијено је у категорији Буџет, 11 од максималних 14. Солидне оцене су и за Јавне набавке (3 од 4), Јавне расправе (7 од 10). Јако лоше су оцењене категорије Скупштина и Веће , само 3 од могућих 16 бодова, Јавна предузећа и јавне установе , 7 од 18, и Јединица локалне самоуправе и грађани, 7 од 15.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content