Na analize hormona čekaju i po pet meseci

Kruševljani koji se leče zbog problema sa štitnom zlezdom tvrde da na analize hormona moraju da čekaju i po pet meseci što čitavu procedure čini besmislenom.

U laboratoriji Dijagnostičkog centra Kruševac ko ima para i plati za analize hormona štitne žlezde u iznosu od 950 dinara, može odmah da odradi rezultate. Onima koji nemaju, a takvih je više od 95 odsto jer privreda u Kruševcu ne radi, zakazuju se analize za pet ili šest meseci. Radi se o analizama za koje uput daje specijalista, endokrinolog, gde je participacija nula dinara. – žali se Kruševljanin Miloš Ćirić.

Hronični pacijenti se zbog dužine čekanja često odlučuju da umesto u laboratoriji analize rade kod privatnika.

Čitava procedura traje predugo. Lekar opšte prakse daje uput za internistu kod koga na pregled čekate minimum mesec dana. Onda dobijate uput za endokrinologa koji vam daje uput za laboratorijske analize. Vraćate se s rezultatima kod svog lekara kako bi ubeležio najnovije podatke u zdravstveni karton. Tek tada možete da dobijete terapiju. Sve ovo može da potraje nekoliko meseci a u međuvremenu se stanje menja i rezultati nemaju smisla. Zato idem kod privatnika. Jeste da košta ali završim brže. – objašnjava Milan Ranković.

U laboratoriji kruševačke Bolnice mesečno se uradi između 600 i 700 analiza hormonskog statusa a cena jedne analize je 1.400 dinara.

Dr Slobodanka Jotić, direktorka Bolnice, podseća da se u ovoj ustanovi rade laboratorijske analize za više od 260.000 pacijenata iz čitavog Rasinskog okruga.

Liste čekanja radimo onako kako Fond zdravstvenog osiguranja nalaže. Prvi hormonski test radi se u roku do 30 dana. Sve ono što lekari procene da je hitno, deca i trudnice, radi se u roku od tri dana. Sve što ne prepiše lekar specijalista ili stigne iz privatnih ordinacija to može da bude naplaćeno ako je pacijent saglasan sa tim i ukoliko ne želi da uđe na listu čekanja. Čeka se malo duže, do tri meseca, gde nisu prvi već kontrolni pregledi, tamo gde lekar endokrinolog nije napisao da je hitno. – objašnjava dr Slobodanka Jotić.

Direktorka bolnice ističe da su laboratorijske usluge skupe a da je ova zdravstvena ustanova ograničena fondom sredstava koja odobrava republički Fond zdravstvenog osiguranja.

Dešava se da načelnici laboratorije nekoliko puta vraćam nalog da bi se uklopila u količninu novca koji nam je fond opredelio. U Evropi se za psihoterapijski razgovor čeka i po godinu dana. U Engleskoj se specijalistički pregled zakazuje na šest meseci dok se mi trudimo da pacijente maksimalno zbrinemo. – dodaje dr Slobodanka Jotić.

Najduža lista čekanja u kruševačkoj Bolnici je na Odeljenju ortopedije gde se na operaciju kuka i kolena čeka oko godinu dana. Na operaciju katarakte na Očnom odeljenju čeka se između tri i četiri meseca.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content