Naselje Vinčanske kulture kod Trstenika

0

Kako mediji danas prenose, ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Kruševcu istraživala je, na osnovu rezultata geofizičkih merenja Rudarsko-geološkog fakulteta, deo većeg naselja koje hronološki odgovara vremenima vinčanske kulture. U organizaciji Muzejske zbirke pri Narodnom univerzitetu Trstenik, posle skoro 30 godina pauze, nastavljena su arheološka istraživanja neolitskog lokaliteta Šljivik u selu Stragari kod Trstenika.

Tokom petnaest radnih dana u oktobru i novembru, ekipa stručnjaka iz Narodnog muzeja u Kruševcu je na površini od oko 40 kvadratnih metara i na dubini od 30 centimetara, potvrdila je delove nadzemnog stambenog objekta. On je, verovatno, imao pravougaonu formu i orijentaciju severozapad-jugoistok, po dužim stranama.

Iz Trstenika kažu da sada, kada su potpuno sigurni u postojanje naselja, mogu da planiraju i otvaranje arheološkog parka koji bi bio replika neolitskog naselja, i ono bi bilo interesantno učenicima i turistima.

Objašnjeno je da su u pronađenom naselju, uglavnom živeli ljudi koji su se bavili lovom i ribolovom, i nisu bili ratnici, o čemu svedoče ostaci odeće i oruđa. Sve ostalo što je pronađeno (delovi kuhinjske grnčarije, kultne posude, ribarski tegovi), kao i veća količina životinjskih ostataka, odgovara starijoj fazi Vinčanske kulture.

Za narednu godinu planiran je nastavak geofizičkih istraživanja koji bi trebalo da otvori put obimnijim arheološkim iskopavanjima.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content