Nemci doniraju opremu za separaciju otpada

0

U Kruševcu je potpisan protokol o primopredaji opreme za projekat primarne separacije otpada koju finansira nemačka agencija GIZ Impact.

Pored  instaliranja linije za separaciju otpada, u Reciklažnom centru, u Kruševcu će građanima, u naselju Bagdala 1,  biti podeljeno 480 kanti za smeće zapremine 120 litara a  obezbeđeno je i 10 reciklažnih kontejnera. Ukupna vrednost ove opreme je tri miliona dinara.

Vlada Nemačke je, preko GIZ Impact, opredelila tri miliona evra pomoći Srbiji za projekte upravljanja otpadnim vodama i otpadom. U okviru ovog projekta Bela Crkva, Krupanj I Aleksandrovac dobiće kontejnere a Kruševac I Kuršumlija linije za separaciju čvrstog otpada.  – kazao je Aleksandar Vesić, pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine.

U Kruševcu se sprovodi nekoliko projekata koji se odnose na zaštitu životne sredine.

U toku  su pregovori sa opštinama Blace i Brus oko zaštite vodozahvata Ćelije sa kojeg se čitav okrug snabdeva pijaćom vodom. U martu će početi izgradnja bioenergane, prve u Srbiji, što bi trebalo da smanji emisiju CO2. Uz pomoć Nemačke razvoje banke radi se studija izvodljivosti Fabrike otpadnih voda.  Kada svi ovi projekti budu završeni Kruševac bi trebalo da bude jedan od gradova sa najvišim ekološkim standardima. – istakao je Dragi Nestorović, gradonačelnik Kruševca.

Kapacitet kruševačkog Reciklažnog centra je 144 tone otpada na godišnjem nivou a očekuje se da uvođenjem nove linije za separaciju bude značajno povećan.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content