Nepristojna ponuda za radnike “Prve petoletke”

Preostalim radnicima kompanije „Prva petoletka“ ponuđeno je da, uz uplatu, osnuju novo preduzeće pod imenom „PPT Petoletka d.o.o.“ i zakupe mašine i prostor.

Dejan Jovanović, predsednik Industrijskog sindikata Raško – rasinskog regiona i radnik fabrike PPT Servoupravljači, potvrdio je ovu informaciju, ali nije mogao da odgovori ko će biti vlasnik nove kompanije.

Radnicima je ponuđeno da daju po 500 evra, ali im se ne garantuje radno mesto. Biće pozivani, verovatno, po potrebi posla i vezani ugovorom. Što se vlasnika tiče, za sada postoji samo inicijativni odbor koji su formirali direktori Holdinga i to je ono što je meni i radnicima poznato”, ističe Jovanović.

Svim radnicima „Prve petoletke“ nedavno je ponuđeno da prihvate socijalni program. On kaže da među radnicima vlada strah da će, ukoliko se ne opredele za socijalni program, otići kući bez otpremnina ili sa otpremninom manjom od 200 evra po godini staža.

Ljudi su uplašeni. Imamo dosta starijih radnika koji bi u tom slučaju izgubili 6.000 ili 7.000 evra. Oni ne žele da se kockaju. Mlađi radnici, koji bi otišli sa par stotina evra, spremni su na rizik, žele da ostanu, ali i da znaju kakva će biti sudbina kompanije u budućnosti”, kaže Dejan Jovanović.

Direktor PPT Ljubisav Panić kaže da oni samo “primenjuju instrukcije ministarstva privrede i MMF”.

Ministar privrede Željko Sertić je nedavno rekao da je MMF potvrdio dogovor da od 17 državnih preduzeća, koja su zaštićena do maja 2016. godine, sudbina sedam preduzeća bude rešena do kraja ove godine.

“Prva petoletka” trenutno ima oko 1.700 radnika.

You might also like More from author

2 Comments

  1. Drakče says

    Do sada su radnicima bila ukidana prava, uzimana radna mesta, bili su izloženi mobingu. A sad je naša država izmislila i dodatak. Uz sve ovo, kad te isteram sa posla, još ti uzmem i pare od otpremnine. Koji li se genije ovoga dosetio…? Seme mu se zatrlo!

  2. Umo says

    Mala je ovo zemlja koliki su oni izdajnici.

Comments are closed.

Skip to content