Nova predstava Kruševačkog pozorišta: Melodrama o ljubavi srpskog vojnika i Grkinje

0

Kruševačko pozorište u utorak će u Beogradskom dramskom pozorištu premijerno izvesti predstavu „Tamo daleko na ostrvu spasa“, melodramu o ljubavi Srbina i Grkinje tokom boravka srpske vojske na Krfu 1916. godine.

Miloš Đurović igra glavnu ulogu u predstavi "Tamo daleko na ostrvu spasa"
Miloš Đurović igra glavnu ulogu u predstavi “Tamo daleko na ostrvu spasa”

Nakon predstava „1915“ i „Valjevska bolnica“ ovo je treća u nizu predstava Kruševačkog pozorišta koja za temu ima Prvi svetski rat.

Predstavu je trebalo da radimo 2016. godine povodom 100 godina od boravka srpske vojske na Krfu ali je, zbog nekih problema, tek sada realizovana. To je priča o ljubavi srpskog vojnika sa Grkinjom i mislim da je ovo prvi dramski tekst koji Prvi svetski rat tretira kroz melodramsku priču. Verujem da se identitet jednog naroda gradi kroz stalno preispitivanje prošlosti i kulturne baštine. Teme iz Prvog svetskog rata – Albanska Golgota, Krf i druge su stubovi naše istorije. – kaže reditelj predstave Vladimir Popadić.

Tekst predstave „Tamo daleko na ostrvu spasa“ napisala je Jelena Popadić Sumić koristeći kao osnovu dramu grčkog književnika Kostasa Timokopulosa.

Ovo je potpuno lična priča, ali je kroz nju istaknut i istorijski kontekst. Srpska vojska je oživela Krf tokom svog boravka na ostrvu. Srbi su, veoma brzo, stekli veliki broj prijatelja i Grci su patili za njima kada su odlazili. Naslov je pomalo rogobatan, ali ilustrativan. Krf je za srpsku vojsku bio ostrvo spasa, a pesmu „Tamo daleko“ su pevali svi – Francuzi, Senegalci, Grci…Kada bi je zapevali srpski vojnici u rovu Bugari su prekidali paljbu. – dodaje Jelena Popadić Sumić.

Glavnu ulogu u predstavi „Tamo daleko na ostrvu spasa“ igra mladi Kruševljanin Miloš Đurović koji je široj javnosti poznat po ulozi Gavrila Principa u filmu i seriji „Branio sam Mladu Bosnu“. Pored Đurovića nastupaju i glumci Kruševačkog pozorišta Marija Vidaković, Nebojša Vranić, Bojan Veljović i Marija Gašić.

Kada sam nekim momcima u kafiću rekao da igram u predstavi „Tamo daleko na ostrvu spasa“ pitali su me da li je to nešto o gastarbajterima! Mlađe generacije ne znaju ništa ili jako malo o tom periodu srpske istorije. Voleo bih kada bi ovom predstavom uspeli da ih dovučemo u pozorište. – ističe Đurović.

Predstava „Tamo daleko na ostrvu spasa“ je rađena u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i Udruženja građana „Fast forward“, a deo sredstava za produkciju obezbedio je Sekretarijat za kulturu Grada Beograda.

Premijera je u utorak u Beogradskom dramskom pozorištu, a prvo izvođenje u Kruševačkom pozorištu 9. marta.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

Skip to content