NOVI PROJEKAT MLADIH: “Rtaći iz Kićblona osvajaju Gnezdo”

Sredinom novembra UG Fakiri sa juga započelo je, zajedno sa neformalnom omladinskom grupom “Rtaći iz Kićblona”, implementaciju projekta “Rtaći iz Kićblona osvajaju Gnezdo” .

Ideja projekta je uspostavljanje i promovisanje modela Gnezda kao društvenog servisa pomoću kojeg se mladi podstiču i osnažuju da artikulišu svoje potrebe, aktivno sudeluju u upravljanju i odlučivanju, kreiraju i realizuju programe koje sami iniciraju, kao što su festivali, radionice i aktivnosti za slobodno provođenje vremena. Kroz projekat će se šira zajednica upoznati sa mogućnostima korišćenja Gnezda kao resursa što će dovesti do proširenja zajednice korisnika/ca, naročito među mladima, i biti put ka održivosti prostora, koja vodi ka trajnoj održivosti rada organizacija koje deluju u oblasti savremenog, kulturnog i umetničkog stvaralaštva, društvenog aktivizma i omladinskih politika”, ističe Kaća Dimitrijević iz AKC Gnezdo.

Konferencija za novinare na kojoj je predstavljen novi projekat FOTO: AKC Gnezdo

Kaća dodaje da ulogu Gnezda vidi u mogućnosti da mladi kroz njega uče kako se grade zajednice, kako funkcionišu grupe, šta je zapravo solidarnost.

Za godinu dana,koliko postoje “Rtaći”, već smo organizovali dosta događaja, festivale, humanitarne večeri …Naša grupa je osnovala i Anime klub “Tajaki”, koji uspešno promoviše japansku subkulturu i animaciju. Tokom projekta “Rtaći iz Kićblona osvajaju Gnezdo”, promovisaćemo i naš, zajednički rad i mogućnosti, koje se nude mladima u ovom prostoru”, kaže Katarina Dragonjić, jedna od osnivačica neformalne grupe “Rtaći iz Kićblona”.

Kroz ovo neformalno obrazovanje i proces sticanja znanja, veština i stavova u Gnezdu, mi menjamo mlade, a samim tim i celo društvo, unapređujući ga kroz empatiju i toleranciju. Želimo da ponudimo trajne oblike društvene integracije i stvorimo održivu platformu, model,  kroz koji će mladi moći da razvijaju svoje afinitete, stiču samopouzdanje, razvijaju stvaralački potencijal,  ostvaruju medjusobnu saradnju. Izrastajući u zainteresovane i aktivne gradjane/ke oni će promišljati i planirati budućnost svoje zajednice. Kroz ovo aktivno uključivanje mladih želimo da utičemo i na donosioce odluka na lokalnom nivou i doprinesemo kreiranju sistemskih promena i rešenja u oblasti kulturne raznolikosti, a potom da ovaj primer pozitivne prakse eksportujemo u druge zajednice”, zaključuje Kaća Dimitrijević.

Projekat finansira Evropska Unija, a sprovode Nacionalna koalicija za decentralizaciju, grupa 484 i Fondacija Jelena Šantić.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content