Novi sjaj srednjovekovne prestonice

Prema današnjim medijskim izveštajima, u naredne četiri godine biće obnavljan Lazarev grad, stara srpska prestonica. Obnova je upravo počela, a prvu fazu finansiraju Ministarstvo kulture i grad Kruševac. Čak četrdeset godina iza poslednjeg istraživanja koje je rađeno u srednjovekovnom kompleksu grada sada su se opet okupili stručnjaci. Oni će pokušati da nekadašnjoj prestonici vrate sjaj koji joj pripada.

Ono što danas znamo o Lazarevom gradu je rezultat istraživanja iz šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Tom prilikom je urađena i delimična restauracija objekata. Obrisi koji se danas vide su tada nadograđeni, ali se na tome stalo. Ovog puta će se početi sa restauracijom zapadnog gradskog zida, bedema koji će biti rađen do visine od 2,5m, u dužini od 50m. Tu restauraciju će pratiti i istraživanje od koga se dosta očekuje. Za narednu godinu se planira obnova severnih gradskih bedema, a treću fazu činiće rekonstrukcija Donžon kule. kao završnica je planirano uređenje Kneževe palate i svih pratećih objekata.

Kada planirana obnova bude završena, Kruševac onog doba će malo ličiti na izgled koji sada ima. U nekoj krajnjoj liniji, cilj je da u budućnosti Lazareva prestonica bude onakva kakva je bila u vreme kada je sagrađena. U svakom slučaju, šta god da bude urađeno biće nova opcija u turističkoj ponudi našeg grada i šansa za još malo prihoda u gradskoj kasi.

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content