OBUKA ZA NOVINARE: Kako izveštavati o kršenju radnih prava?

0

U organizaciji novina GRAD održan je dvodnevni seminar za novinare lokalnih medija na temu „Podizanje stručnih i etičkih kapaciteta za izveštavanje o kršenjima radnih prava građana i građanki”.

Ove teme za seminar redakcija je odabrala jer smatra da su pravo na rad, pravo na zaradu, pravo na pravedne i povoljne uslove rada, neke od kategorija koje u domaćem i u međunarodnom zakonodavstvu predstavljaju postulate osnovnih ljudskih prava, ali da se u ovdašnjoj praksi masovno krše.

Predavanje o kršenju radnih prava održao je docent dr Aleksandar Antić sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu FOTO: CINK – S. Milenković

Zloupotrebe radnika su brojne, počev od potplaćenog rada, neostvarivanja prava na godišnje odmore, bolovanja, rada na poslovima koji su ispod kvalifikacija, pa do zloupotreba instituta rada na povremenim i privremenim poslovima. Zato je medijska pažnja u odnosu na ovu temu od neospornog javnog značaja, a znanja iz ove oblasti novinarima, naročito onima iz malih lokalnih redakcija, veoma značajno kako bi sa dovoljno integriteta mogli da se bave pitanjem kršenja radnih prava u svojim sredinama”, naglasila je na početku seminara Jelena Božović, glavna i odgovorna urednica portala KruševacGrad.rs i novina Grad.

Prvog dana docent predavač je bio dr Aleksandar Antić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. On je održao predavanje o Zakonu o radu i njegovoj primeni, Zakonu o agencijskom zapošljavanju te o najčešćim oblicima kršenja prava iz radnog odnosa.

Danas smo pričali o najčešćim situacijama u kojima dolazi do kršenja prava zaposlenih. Ne postoji delatnost gde je kršenje prava češće nego u drugim. Najčešća kršenja zakona se javljaju kada se raspiše konkurs sa kriterijumima, koji su u korist određenog kanidata. Zakon se ne poštuje i kada je upitanju radno vreme, korišćenje odmora ili odsustva, česte su zlouprotrebe u vezi sa obračunom zarade”, objašnjava dr Aleksandar Antić.

Antić je govorio i o “radu na crno”, posledicama koje on nosi kao i o kriterijumima za izbor kandidata i njihovoj zloupotrebi.

Seminar „Podizanje stručnih i etičkih kapaciteta za izveštavanje o kršenjima radnih prava građana i građanki” je finansijski podržalo Ministarstvo kulture i informisanja.

Можда вам се допадне и Више од овог аутора

Оставите одговор

Ваша е-маил адреса неће бити објављена.

7 + 20 =

Skip to content