OKRUGLI STO U ĆIĆEVCU: Mladi traže pomoć i dijalog

Udruženje Okular iz Ćićevca realizovalo je jednu od aktivnosti projekta  “Prvi put sa mladima o mladima” koji se sprovodi u saradnji sa Somborskim edukativnim centrom i organizacijom CEKOS iz Sonte, kroz Erasmus + projekat koji kofinansira Evropska unija.

Okruglom stolu prisustvovalo je 36 učesnika,  25 mladih, a ostalo su činili donosioci odluka, mlade osobe koje uskoro spadaju u kategoriju mladih, ali i mlade osobe koje su neznatno starije od 30 godina.

Učesnici su imali mogućnost da se bliže upoznaju sa omladinskim aktivizmom i politikom i da direktno vode dijalog sa donosiocima odluka i predstavnicima institucija kroz koje kao mlade osobe prolaze u različitim dobima.

Mladi su govorili o tome koliko je značajno da donosioci odluka vode stalan dijalog sa njima. Naznačili su da im u Ćićevcu nedostaju sportska i kulturna dešavanja, informativne i edukativne radionice na teme: preduzetništva, prava, slobode, diskriminacije, tolerancije, ravnopravnosti i liderstva.

Učesnici su primetili da u ruralnim sredinama ne cenimo dovoljno mlade ljude i da oni zbog toga i odlaze.

Treba nam pomoći, u svakom smislu te reči. Želimo da živimo dostojanstveno, slobodno i zadovoljno u našem mestu. Ni nama nije drago kada moramo da ostavimo dom, porodicu i prijatelje, ali nekada to vidimo kao jedino rešenje. Ovakve vrste aktivnosti za mlade pokazuju našu želju da ostanemo ovde i promenimo nešto. Pokazuju našu borbu za boljim statusom u društvu gde smo ravnopravni sa “odraslima” i njihovim radom” izjavila je jedna od učesnica.

Kao rešenje za sve probleme sa kojima se mladi susreću izdvojen je dijalog. Smatraju da je potrebno aktivno voditi dijalog sa donosiocima odluka, da li to direktno ili indirektno. Potrebno je da donosioci odluka samo malo više obrate pažnju na mlade i oni su spremni da učine mnogo stvari i promene mnogo situacija.

       

 

 

You might also like More from author

Comments are closed.

Skip to content