ПЕШЧАНИК ИСТРАЈАВА: Захтев за проглашење 24. маја Даном сећања на мајске протесте у Крушевцу и Расинском округу  

0

Удружење жена Пешчаник је и ове године поводом сећања на 24. мај 1999. године, упутило захтев надлежнима у Граду Крушевцу да се овај датум прогласи Даном сећања на мајске протесте у Крушевцу и Расинском округу.

Захтев је упућен градоначелници Јасмини Палуровић и Предрагу Вукићевићу, председнику Скупштине Града Крушевца

Поштована госпођо Палуровић,

од 2014. обраћавамо вам се захтевом да 24. мај – Међународни дан женских акција за разоружање прогласите Даном сећања на мајске протесте 1999. у Крушевцу и Расинском округу против мобилизације и рата на Косову.

Мајски протести 1999. су дело грађанки и грађана, који су дигли глас против тога да њихови синови, очеви, браћа, мужеви и пријатељи, суседи и познаници буду жртве интереса политичких, ратнопрофитерских и криминалних група, које су биле власт или блиске власти и одлучивале о њиховом животу и смрти. Лоше политичке процене и одлуке, занемаривање интереса грађана и грађанки да живе у миру и благостању, као и стављање нације и територије изнад вредности људског живота довели су до разорних последица и губитака.

Незванично, у Расинском округу је 1999. мобилисано око 12.000 мушкараца. Број погинулих је 52. Као грађанке и житељке овог округа и Србије и данас жалимо за људским животима и губицима. И данас се, као и тада на протестима, питамо зашто и у чије име се тај рат водио. Јер, у наше није.  

24 године након рата на Косову и НАТО бомбардовања подсећамо да Србија није имала озбиљан и систематичан програм за третман последица трауме којој су били изложени како непосредни учесници рата тако и њихови ближњи и да је у приватном поседу њених грађана још много оружја. Закон о правима цивилних жртава рата је рестриктиван, а правда за многе недоступна. Жртве сексуалног насиља нису добиле прилику да слободно и без страха сведоче о свом искуству нити обештећење за оно што су преживеле. Више од 1600 особа на Косову и даље се води као нестало.

Без културе сећања нећемо знати своју прошлост, а без прошлошти нема ни будућности. Зато вас и овог пролећа позивамо да, у знак поштовања према грађанима и грађанкама који су имали више разума од њихових политичких елита и у име пијетета према жртвама беспотребног рата и саосећања са преживелима, 24. мај прогласите Даном сећања на мајске протесте 1999″, наводи се у саопштењу Удружења жена Пешчаник.

You might also like More from author

Leave A Reply

Your email address will not be published.

2 × 2 =

Skip to content